Zosi attīra no iekšām un iesāla gan no iekšpuses, gan ārpuses.
Pagatavo pildījumu. Lielā bļodā liek dateles, ceturtdaļās sagrieztus mandarīnus ar visu mizu, kanēli, rozā piparus, sinepes un attīrītas ķiploka daiviņas. Pāri lej dzirkstošo vīnu. Ar rokām visu samaisa un mazliet saspaida, atstāj uz pāris minūtēm, lai garšas sajaucas.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C temperatūrai.
Zosi liek uz cepamās pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, vai arī liek speciālā cepamajā traukā. Sajauktās sastāvdaļas pilda zosī, krāsns karstumu noregulē uz 175 °C temperatūru, un liek cepties zosi. Atkarībā no svara to cep 4–5 stundas, ik pa laikam aplaistot ar taukiem, kas iztecējuši traukā.
Kad zoss jau gandrīz gatava, pagatavo mērci. Ābolus nomizo un sagriež neliela izmēra gabaliņos, ķiploka daiviņas notīra, čili piparu sagriež. Nelielā katliņā izkausē sviestu un liek tajā sautēties sagrieztos ābolus, ķiplokus un čili. Ļauj tiem sautēties, kamēr mīksti, ja nepieciešams, var pieliet mazliet ūdens, lai nepiedegtu. Kad sastāvdaļas kļuvušas mīkstas un katliņa saturs manāmi sausāks, pielej apelsīnu sulu un pasautē vēl 5 minūtes, tad pievieno saldo krējumu un ļauj tam sakarst. Visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā mērcē, ko pasniedz ar zosi.
Šajā vietnē mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu pareizu "piegalda.lv" pakalpojumus un funkcijas, analizētu pārlūkošanas statistiku.
Vairāk par to, ka mēs apstrādājam sīkdatnes un citu informāciju vari uzzināt mūsu privātuma politikā.
Komentāri: