BULCIŅĀM
175 g silta ūdens
7 g sausā rauga
2 ēdamkarotes medus
270 g miltu
30 g sviesta istabas temperatūrā
1 tējkarote kanēļa
70 g sodas
1 ola
30 g sviesta istabas temperatūrā
2 ēdamkarotes miltu
300 g gaišā alus
550 g baltā Čedaras siers
1 ēdamkarote kanēļa
KARAMELIZĒTAJIEM SĪPOLIEM
2 sīpoli
200 g viskija
400 g ūdens
3 kanēļa standziņas
50 g sviesta cepšanai
sāls, pēc garšas
1. Pagatavo mīklu. Bļodā sajauc siltu ūdeni ar medu un raugu. Atstāj maliņā uz 10 minūtēm. Tad pievieno miltus, kanēli un sviestu. Visu kārtīgi samaisa. Bļodu pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā uzrūgt uz 1 stundu.
2. Mīklu sadala 16 vienādās daļās, no tām izveido bumbiņas. Atstāj siltā vietā uzrūgt vēl uz 30 minūtēm.
3. Pagatavo siera mērci. Uz vidējas uguns sviestā apcep miltus. Pievieno kanēli un alu, visu kārtīgi samaisa. Uz mazas uguns karsējot pa nelielām devām pievieno rīvētu sieru. Maisa, kamēr siers izkusis un mērce ieguvusi vienmērīgu konsistenci.
4. Noblanšē bulciņas. Katlā lej aptuveni 500 ml ūdens, to uzvāra un sajauc ar sodu. Uguni samazina gandrīz uz minimumu. Karstajā ūdenī liek mīklas bumbiņas, ko apvāra 1 minūti. Tad, lieko ūdeni nokratot, bumbiņas liek gar cepamās formas (30 cm/dm) malām. Bulciņas apsmērē ar sakultu olu. Bumbiņām vidū lej siera mērci. Visu cep 220 ºC temperatūrā 18–20 minūtes, kamēr bulciņas ir zeltaini brūnas.
5. Pagatavo karamelizētos sīpolus. Sviestā apcep sīpolus zeltaini brūnus. Tad pievieno viskiju, ūdeni un 3 kanēļa standziņas. Visu sautē, kamēr šķidrums iztvaicējies un sīpoli karamelizējušies mīksti.
6. Gatavās medus bulciņas siera mērcē pasniedz ar karamelizētajiem sīpoliem un zaļumiem pēc izvēles.
Komentāri: