Padoms

Kā top rauga mīkla

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Laba un garšīga rauga mīkla nav viegls uzdevums. Ir dažādi meistarstiķi, kas jāievēro, lai smalkmaizītes un pīrādziņi sanāktu mīksti un mutē kūstoši. Šoreiz padomu prasījām profesionālim.
Maizniekmeistars Edgars Grāvītis ir īsts sava aroda meistars. Vietā ir teiciens, ka darbs jāveic ar mīlestību, un tad rodas brīnums. Mūsu virtuvē Edgars radīja veselu izrādi – no miltu izvēles un rauga „atdzīvināšanas” līdz uzrūgušai mīklai, kas veļas pāri bļodas malām, un maizīšu veidošanai. Šo procesu var salīdzināt ar keramiķa darbu. Edgaram ir savi meistarstiķi, kā mīklu labāk izrullēt, kā aizlocīt pīrādziņiem malas un kā veikli uzpīt mīklas bizītes. Zibenīgi rodas putniņi, kliņģeri un bulciņas, bet pīrādziņi… tie top mazi un vienādi! Ja šādas izrādes redzētu vairāk puišu, tad mūsu valstī maizniekmeistara profesija būtu lielā godā. Jūsu vērtējumam bilžu sērija… kā top rauga mīkla.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2 kg miltu
300 ml kefīra vai paniņu
800 ml ūdens
1 paciņa rauga
2 ēdamkarotes eļļas
150 g cukura
150 g sviesta
1 ola

Magoņu pildījumam:
175 g sviesta
100 g magones
150 g cukura

Kanēļa pildījumam:
175 g sviesta
1 paciņa malta kanēļa
150 g cukura

Pīrādziņu pildījumam:
300 g žāvētas gaļas
1 sīpols
malti melnie pipari

Pagatavošanas gaita:
Gatavo mīklu
1. Raugu sajauc ar 2 tējkarotēm cukura, 100 g miltu un 100 g kefīra vai silta ūdens. Ja plānots cept tikai saldās maizītes, cukuru liek par 50 g vairāk. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt. Ja mīklu vēlas irdenāku, miltus var izsijāt caur sietu – milti bagātinās ar skābekli.
2. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, to pievieno ūdenī, kefīrā vai paniņās izkausētam sviestam, kam pievienots sāls, cukurs un iemaisīti milti. Visu mīca bļodā vai uz ietaukota un ar miltiem apkaisīta galda, līdz mīkla kļuvusi par viendabīgu masu un vairs nelīp pie rokām.
3. Pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no apmēram 40 min. līdz 1stundai.
Magoņu vai kanēļa maizītes:
Magones sajauc ar cukuru un kausētu sviestu. Iepriekš sagatavoto mīklu izrullē un to pārsmērē ar magoņu maisījumu. Mīklu no vienas malas sarullē rullītī. Tad to sagriež 3-4 cm platās ripiņās. Ripiņas saveļ apaļīgās maizītēs vai arī liek uz plāts un ar pirkstiem no vidus veido „rozītes”. Tāpat veido maizītes ar kanēļa pildījumu.
Pīrādziņi:
Smalki sagriež sīpolus, žāvētu gaļu un pievieno melnos piparus. Lai pīrādziņu pildījums būtu sulīgāks, to var iepriekš viegli apcept uz pannas un atdzesēt. Pīrādziņus var izspiest ar nelielu glāzīti – izspiež aplīti, kura vidū uzliek pildījumu, un aizloka un aizspiež maliņas, veidojot mēnestiņa formu. Maizīšu un pīrādziņu cepšana: Maizītes un pīrādziņus liek uz ietaukotas plāts uzraudzē, pārsmērē ar mazliet sakultu olu, plāti ie vieto krāsnī, kas uzkarsēta līdz 180-200ºC, un cep, līdz maizītes gatavas.

Komentāri: