Zviedru princeses kūka

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

VANIĻAS BISKVĪTAM

  • 120 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 350 g cukura
  • 2 olas
  • 300 g piena
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 320 g miltu
  • 10 g cepamā pulvera

VĀRĪTAJAM KRĒMAM

  • 250 g saldā krējuma
  • sēkliņas no vienas vaniļas pāksts
  • 3 olu dzeltenumi
  • 20 g kukurūzas cietes
  • 50 g cukura
  • 50 g sviesta, sagriezta gabaliņos

 

  • 100 g ievārījuma
  • 300 g marcipāna
  • pārtikas krāsviela
  • 250 g saldā krējuma

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo vārīto krēmu. Katliņā lej krējumu, pievieno vaniļas sēkliņas. Uz ļoti mazas uguns silda to aptuveni 10 minūtes līdz pirmajiem burbulīšiem. Neļauj uzvārīties. Atsevišķā bļodiņā puto olu dzeltenumus kopā ar kukurūzas cieti un cukuru. Puto, līdz masa kļuvusi gaišāka un pufīgāka.
  2. Turpinot putot, silto krējumu mazā strūkliņā pievieno olu dzeltenumiem. Kad viss samaisīts, masu lej atpakaļ katliņā un uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezējusi. Krēmu liek bļodiņā.
  3. Turpinot maisīt, pa vienam gabaliņam pievieno aukstu sviestu. Tas dos krēmam papildu vēl krēmīgāku konsistenci. Kad viss samaisīts, krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj tam atdzist vismaz 2 stundas.
  4. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepamo formu 24 cm/dm izklāj ar cepamo papīru, maliņas iesmērē ar kripatiņu sviesta.
  5. Bļodā puto sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno olas un turpina putot. Iesijā miltus kopā ar cepamo pulveri, pievieno vaniļas ekstraktu un iecilā. Pa daļām iemaisa pienu. Krēmīgo mīklu lej cepamajā formā. Cep krāsnī 35–45 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē.
  6. Atdzisušo biskvītu sagriež uz pusēm. Pa vidu tam smērē ievārījumu un ⅔ vārītā krēma. Otru biskvīta daļu liek pa virsu.
  7. Bļodā saputo saldo krējumu kopā ar atlikušo vārīto krēmu, līdz tas ieguvis stingru konsistenci. To smērē kūkas ārpusē, rūpīgi nolīdzinot malas. Kūkas virspusi var atstāt mazliet ieapaļu, lai būtu ērtāk uzklāt marcipānu.
  8. Sasmērēto kūku liek ledusskapī uz nakti sastingt.
  9. Marcipānam pievieno vēlamo krāsvielu un rūpīgi samīca, līdz tas kļuvis mīksts un elastīgs. Uz virsmas, kas nobārstīta ar pūdercukuru, marcipānu izrullē aptuveni 5–7 mm biezu. Liek to uz kūkas un rūpīgi izlīdzina, ar rokām piespiežot.

Komentāri: