Jeb Anna Birmane cep kūkas, raksta par tām un dalās savās receptes ar citiem. Uzvilkusi kādu no saviem krāsainajiem priekšautiem, viņa piemīlīgi rosās pa virtuvi, sākot jau ar raidījumu “Gatavo 3” un beidzot ar meistarklasēm. Anna ir arī trīs pavārgrāmatu autore, kas neatlaidīgi pēta receptes un atklāj knifus par kuriem neviens nestāsta. Viņas mērķis un lielais izaicinājums ir gardās kūkas padarīt pieejamas veselīgāka dzīvesveida piekritējiem.
Zviedru princeses kūka
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām
Sastāvdaļas
VANIĻAS BISKVĪTAM
120 g sviesta (istabas temperatūrā)
350 g cukura
2 olas
300 g piena
1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
320 g miltu
10 g cepamā pulvera
VĀRĪTAJAM KRĒMAM
250 g saldā krējuma
sēkliņas no vienas vaniļas pāksts
3 olu dzeltenumi
20 g kukurūzas cietes
50 g cukura
50 g sviesta, sagriezta gabaliņos
100 g ievārījuma
300 g marcipāna
pārtikas krāsviela
250 g saldā krējuma
Pagatavošana
Vispirms pagatavo vārīto krēmu. Katliņā lej krējumu, pievieno vaniļas sēkliņas. Uz ļoti mazas uguns silda to aptuveni 10 minūtes līdz pirmajiem burbulīšiem. Neļauj uzvārīties. Atsevišķā bļodiņā puto olu dzeltenumus kopā ar kukurūzas cieti un cukuru. Puto, līdz masa kļuvusi gaišāka un pufīgāka.
Turpinot putot, silto krējumu mazā strūkliņā pievieno olu dzeltenumiem. Kad viss samaisīts, masu lej atpakaļ katliņā un uz nelielas uguns, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezējusi. Krēmu liek bļodiņā.
Turpinot maisīt, pa vienam gabaliņam pievieno aukstu sviestu. Tas dos krēmam papildu vēl krēmīgāku konsistenci. Kad viss samaisīts, krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj tam atdzist vismaz 2 stundas.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepamo formu 24 cm/dm izklāj ar cepamo papīru, maliņas iesmērē ar kripatiņu sviesta.
Bļodā puto sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno olas un turpina putot. Iesijā miltus kopā ar cepamo pulveri, pievieno vaniļas ekstraktu un iecilā. Pa daļām iemaisa pienu. Krēmīgo mīklu lej cepamajā formā. Cep krāsnī 35–45 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē.
Atdzisušo biskvītu sagriež uz pusēm. Pa vidu tam smērē ievārījumu un ⅔ vārītā krēma. Otru biskvīta daļu liek pa virsu.
Bļodā saputo saldo krējumu kopā ar atlikušo vārīto krēmu, līdz tas ieguvis stingru konsistenci. To smērē kūkas ārpusē, rūpīgi nolīdzinot malas. Kūkas virspusi var atstāt mazliet ieapaļu, lai būtu ērtāk uzklāt marcipānu.
Sasmērēto kūku liek ledusskapī uz nakti sastingt.
Marcipānam pievieno vēlamo krāsvielu un rūpīgi samīca, līdz tas kļuvis mīksts un elastīgs. Uz virsmas, kas nobārstīta ar pūdercukuru, marcipānu izrullē aptuveni 5–7 mm biezu. Liek to uz kūkas un rūpīgi izlīdzina, ar rokām piespiežot.
Komentāri: