Zivs purava lapā ar dārzeņu salātiem

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

Zivīm

  • 2 upes foreles
  • 2 lielu puravu zaļās lapas
  • 2 ēdamkarotes rīsu vīna
  • 2 ēdamkarotes zivju mērces
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 1 čili
  • 1 sīpols
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 2 cm liels ingvera saknes gabals
  • 1 laima sula

Pasniegšanai

  • vārīti jaunie kartupeļi
  • 2 burkāni
  • 1 paprika
  • 1 cukīni
  • ½ citrona sulas

Pagatavošana

  1. Zivis notīra, noskalo un uz sānu malas izdara trīs slīpus griezumus.
  2. Ingvera saknes gabaliņu notīra, sarīvē.
  3. Visu liek bļodā, piespiež sulu no 1 laima, pievieno zivju mērci, rīsu vīnu, eļļu.
  4. Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.
  5. Sakuļ visu kopā viendabīgā mērcē.
  6. Sīpolu sagriež plānās ripiņās.
  7. Čili piparam izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos vai ripiņās.
  8. Puravam nogriež zaļās lapas un rūpīgi nomazgā. Uz galda izklāj loksni folijas, uz tās liek zivs ietinamo materiālu – purava lapas. Katru zivi liek uz izklātajām purava lapām. Sānu griezumos liek pa čili ripiņai.
  9. Zivs vēderā iesmērē mērci un izkārto sīpolu ripiņas.
  10. Zivi aizver ciet, apsmērē ar mērci.
  11. Rūpīgi aiztin lapas.
  12. Aizloka foliju un 30 minūtes marinē aukstumā.
  13. Zivi cep ~ 25 minūtes vai nu uz grila, vai līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Zivs lieliski garšos ar mundierī vārītiem jaunajiem kartupeļiem un viegliem dārzeņu salātiem. Mēs ar dārzeņu mizojamo nazīti sagriezām strēmelītēs burkānu, cukīni un papriku un sacilājām visu kopā ar citronu sulu, ēdamkaroti kvalitatīvas olīveļļas, sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Ja šos dārzeņus vēlaties siltus, tos var, ar šo mērci samaisītus, iemarinēt 10 minūtes iepriekš un tad apcept uz stipri sakarsētas pannas 2–3 minūtes.

 

Der zināt:

Upes forelei zvīņas netīrījām. Šādi var gatavot arī mencas, līņus un citas zivis pēc izvēles. Upes zivīm dūņu garšu var mazināt, tās ~30 minūtes pirms gatavošanas pārslakot ar citronu sulu.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zivis notīra, noskalo un uz sānu malas izdara trīs slīpus griezumus.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingvera saknes gabaliņu notīra, sarīvē.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu liek bļodā, piespiež sulu no 1 laima, pievieno zivju mērci, rīsu vīnu, eļļu.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sakuļ visu kopā viendabīgā mērcē.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu sagriež plānās ripiņās.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čili piparam izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos vai ripiņās.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puravam nogriež zaļās lapas un rūpīgi nomazgā. Uz galda izklāj loksni folijas, uz tās liek zivs ietinamo materiālu – purava lapas. Katru zivi liek uz izklātajām purava lapām. Sānu griezumos liek pa čili ripiņai.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zivs vēderā iesmērē mērci un izkārto sīpolu ripiņas.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zivi aizver ciet, apsmērē ar mērci.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rūpīgi aiztin lapas.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aizloka foliju un 30 minūtes marinē aukstumā.

13. pagatavošanas solis
Forele

Zivi cep ~ 25 minūtes vai nu uz grila, vai līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Zivs lieliski garšos ar mundierī vārītiem jaunajiem kartupeļiem un viegliem dārzeņu salātiem. Mēs ar dārzeņu mizojamo nazīti sagriezām strēmelītēs burkānu, cukīni un papriku un sacilājām visu kopā ar citronu sulu, ēdamkaroti kvalitatīvas olīveļļas, sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Ja šos dārzeņus vēlaties siltus, tos var, ar šo mērci samaisītus, iemarinēt 10 minūtes iepriekš un tad apcept uz stipri sakarsētas pannas 2–3 minūtes.