Zivju pirkstiņi ar tartara mērci

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Ja ātrās uzkodas gatavo mājās, izmantojot zināmus, kvalitatīvus produktus, tad tā ir lieliska maltīte. Zivju pirkstiņu pagatavošana neprasa daudz laika, un labums ir tāds, ka tev pašam ir iespēja izvēlēties, kādu zivi izmantot. Vislabāk der baltās filejas zivis.

Sastāvdaļas

  • 500 g zivju smalkmasas vai baltās zivs filejas
  • ~ 100–200 g miltu
  • ~ 100–200 g rīvmaizes vai speciāli zivij domātas rīvmaizes
  • sāls, Kajennas pipari
  • 2 olas
  • olīveļļa
  • citrons pasniegšanai

 

MĒRCEI

  • 2 vārīti olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote sinepju
  • 1 tējkarote vīna etiķa (baltā)
  • 200 ml augu eļļas vai olīveļļas bez izteiktas garšas
  • pāris marinēto gurķīšu
  • 1 mazs sīpols (nav obligāti)
  • sāls, pipari

Pagatavošana

  1. Sagatavo zivi. Ja izmanto smalkmasu, tad pēc atkausēšanas izveido zivs “pirkstiņus” pēc savas gaumes – garenus, apaļākus, taisnstūra utt. Ja izmanto fileju, tad sadala to vienādos gabalos.
  2. Mazā bļodiņā sakuļ olas. Atsevišķā bļodiņā sajauc rīvmaizi, sāli un piparus. Citā bļodiņā ieber miltus.
  3. Uz pannas izklāj cepamo papīru un pārlej mazliet olīveļļas.
  4. Katru zivs gabaliņu apvārta miltos, tad olā un beigās rīvmaizē ar garšvielām. Izkārto uz pannas. Cep 200 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī ~ 10–12 minūtes, līdz zivs ir zeltaini brūna. Protams, zivs pirkstiņus var cept arī uz parastās pannas (nepieciešams vairāk olīveļļas) vai fritēt (nepieciešams vēl vairāk eļļas).
  5. Pagatavo majonēzi, tikai jēlu dzeltenumu vietā izmanto sīki sasmalcinātus vārītos olu dzeltenumus. Bļodā liek olu, sinepes un vīna etiķi. Strauji un nepārtraukti putojot, pievieno eļļu, līdz veidojas majonēzes struktūra. Pievieno sīki sasmalcinātus gurķīšus un sīpoliņu, var arī pielikt sakapātus smalkos maurlociņus, kā arī sāli un piparus.
  6. Pasniedz zivju pirkstiņus ar mērci un svaiga citrona šķēlītēm.