Zivju frikadeļu zupa

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šī ir viegla un aromātiska zupa, kas ilgi nav jāvāra. Vispirms sagatavo dārzeņu buljonu, tad mazas, apaļas frikadelītes, un zupa ir gatava.

Pikša ir maiga zivs no kristāldzidrajiem Islandes ūdeņiem, un frikadelītes no šīs zivs smalkmasas izdodas maigas un aromātiskas.

Zupai īpašu garšas noti piedod marinētie gurķīši. Pievienojiet tos zupai pašās beigās, lai saglabātos kraukšīgums un īpašā marinādes garša.

Sastāvdaļas

  • 2 vidēji burkāni
  • 1 liels sīpols
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 1 neliela purava
  • 4–6 kartupeļi
  • zupas garšvielas pēc izvēles – lauru lapas, garšsaknes – pētersīļi, selerijas, diļļu kāti

Frikadelēm

  • 300 g pikšas smalkmasas
  • 1 ola
  • 50 ml saldā krējuma
  • ~ 4 ēdamkarotes mannas
  • sāls, malti melnie pipari
  • muskatrieksts
  • 3–4 marinēti gurķi
  • zaļumi un skābais krējums pēc izvēles pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Burkānus un kartupeļus notīra. Burkānus sagriež šķēlītēs, kartupeļus – kubiņos.
  2. Puravam atdala ārējās lapas, rūpīgi to noskalo un sagriež plānās ripiņās. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra.
  3. Saknes liek zupas katlā, pievieno zupas garšvielas un garšsaknes, pārlej pāri ūdeni un liek vārīties.
  4. Pagatavo frikadeles: pikšas smalkmasai pievieno olu, mannu.
  5. Pievieno saldo krējumu, sāli, piparus.
  6. Pierīvē šķipsniņu muskatrieksta.
  7. Visu samaisa viendabīgā masā. Ja masa ir šķidra un, veidojot frikadeles, tās neturas kopā, pievieno vēl mannu.
  8. No iegūtās zivs masas pagatavo nelielas frikadelītes.
  9. Kad kartupeļi ir mīksti, bet burkāni ir ar nedaudz stingru struktūru, zupā liek frikadelītes. Tās sākumā nogrims, bet, kad visas uzpeldēs zupas virspusē, gatavo vēl 1 minūti un izslēdz liesmu. Marinētos gurķus sagriež skaidiņās un pievieno zupai 2–3 minūtes, pirms tā ir pilnībā gatava.
  10. Zupu pasniedz ar bagātīgi pārkaisītiem zaļumiem un, ja ir vēlēšanās, – skābo krējumu.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus un kartupeļus notīra. Burkānus sagriež šķēlītēs, kartupeļus – kubiņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puravam atdala ārējās lapas, rūpīgi to noskalo un sagriež plānās ripiņās. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saknes liek zupas katlā, pievieno zupas garšvielas un garšsaknes, pārlej pāri ūdeni un liek vārīties.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo frikadeles: pikšas smalkmasai pievieno olu, mannu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno saldo krējumu, sāli, piparus.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierīvē šķipsniņu muskatrieksta.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu samaisa viendabīgā masā. Ja masa ir šķidra un, veidojot frikadeles, tās neturas kopā, pievieno vēl mannu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No iegūtās zivs masas pagatavo nelielas frikadelītes.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad kartupeļi ir mīksti, bet burkāni ir ar nedaudz stingru struktūru, zupā liek frikadelītes. Tās sākumā nogrims, bet, kad visas uzpeldēs zupas virspusē, gatavo vēl 1 minūti un izslēdz liesmu. Marinētos gurķus sagriež skaidiņās un pievieno zupai 2–3 minūtes, pirms tā ir pilnībā gatava.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu pasniedz ar bagātīgi pārkaisītiem zaļumiem un, ja ir vēlēšanās, – skābo krējumu.

Komentāri: