Šī ir viegla un aromātiska zupa, kas ilgi nav jāvāra. Vispirms sagatavo dārzeņu buljonu, tad mazas, apaļas frikadelītes, un zupa ir gatava.
Pikša ir maiga zivs no kristāldzidrajiem Islandes ūdeņiem, un frikadelītes no šīs zivs smalkmasas izdodas maigas un aromātiskas.
Zupai īpašu garšas noti piedod marinētie gurķīši. Pievienojiet tos zupai pašās beigās, lai saglabātos kraukšīgums un īpašā marinādes garša.
Frikadelēm
Burkānus un kartupeļus notīra. Burkānus sagriež šķēlītēs, kartupeļus – kubiņos.
Puravam atdala ārējās lapas, rūpīgi to noskalo un sagriež plānās ripiņās. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra.
Saknes liek zupas katlā, pievieno zupas garšvielas un garšsaknes, pārlej pāri ūdeni un liek vārīties.
Pagatavo frikadeles: pikšas smalkmasai pievieno olu, mannu.
Pievieno saldo krējumu, sāli, piparus.
Pierīvē šķipsniņu muskatrieksta.
Visu samaisa viendabīgā masā. Ja masa ir šķidra un, veidojot frikadeles, tās neturas kopā, pievieno vēl mannu.
No iegūtās zivs masas pagatavo nelielas frikadelītes.
Kad kartupeļi ir mīksti, bet burkāni ir ar nedaudz stingru struktūru, zupā liek frikadelītes. Tās sākumā nogrims, bet, kad visas uzpeldēs zupas virspusē, gatavo vēl 1 minūti un izslēdz liesmu. Marinētos gurķus sagriež skaidiņās un pievieno zupai 2–3 minūtes, pirms tā ir pilnībā gatava.
Zupu pasniedz ar bagātīgi pārkaisītiem zaļumiem un, ja ir vēlēšanās, – skābo krējumu.
Sanaaca loti garshiiga maiga zupina!
Vienkārši WAU ar milzīgiem burtiem ???
Vienreizēji garda zupa! Es gatavoju no laša maltās gaļas, tāpēc neliku saldo krējumu. Lasis ir trekna zivs. Un piebēru 2 ēd.k. rīvmaizi mannā vietā. Garšoja vienkārši dievīgi!