Biskvītam:
Virskārtai:
Variācijas par tēmu:
Šai kūkai ir burvīga variācija ar rabarberiem, tikai rabarberi pirms cepšanas ir nedaudz jāatsulo. To dara, rabarberus nomizojot, sagriežot gabaliņos, apberot ar nedaudz cukura un atstājot uz 15 minūtēm atsuloties.
Ābolu laikā būtu grēks šo kūku neizmēģināt ar āboliem. Šai variācijai pievienojiet arī sauju rozīņu un sauju valriekstu. Garšīgi ar garantiju!
Sviestu istabas temperatūrā saputo ar cukuru un olu dzeltenumiem. Pievieno vaniļas ekstraktu.
Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pakāpeniski iesijā mīklas masā. Turpina maisīt ar lateksa lāpstiņu vai koka karoti.
Mīklai jābūt vijīgai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām. Kad mīkla gatava, to liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.
Formu izklāj ar cepamo papīru. Mīklu ar rokām izspiež pa visu cepešplāti 1–1,5 cm biezumā.
Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad parādās pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru un puto, līdz sanāk stingras putas.
Plūmes nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlītēs.
Plūmju šķēlītes pievieno olbaltuma putām un viegli izcilā.
Tad šo masu kārto virsū kūkas pamatnei.
Pārkaisa kanēli un liek cepeškrāsnī cepties 175 °C temperatūrā.
20 minūtes cep režīmā – karstums no apakšas, tad pārslēdz uz režīmu – karstums gan no augšas, gan apakšas un cep vēl vismaz 20–30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
Kūku pasniedz atdzesētu. Aiz cepamā papīra to būs viegli izņemt no formas, jo plūmes ir sasulojušās un gar formas malu karamelizējušās.
Paldies par recepti! Cepu līdzīgi, bet nezinu kā pareizi jādara cepšanas beigās! Neviens nekad nestāsta! Vai atstāt atdzist krāsnī, vai jāņem uzreiz ārā? Jautāju tāpēc, ka man tas olbaltums sakrītas!
Vislabāk ir atstāt atdzist krāsnī.
Un kurā brīdī jāliek klāt piens?