Zilo plūmju kūka

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

Biskvītam:

  • 200 g sviesta vai margarīna
  • 4 olu dzeltenumi
  • 1 glāze cukura (250 g)
  • 2 glāzes miltu
  • 2 ēdamkarotes piena
  • 0,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Virskārtai:

  • 20 zilās plūmes
  • 4 olu baltumi
  • 1 glāze cukura
  • nedaudz malta kanēļa pārkaisīšanai

Pagatavošana

  1. Sviestu istabas temperatūrā saputo ar cukuru un olu dzeltenumiem. Pievieno vaniļas ekstraktu.
  2. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pakāpeniski iesijā mīklas masā. Turpina maisīt ar lateksa lāpstiņu vai koka karoti.
  3. Mīklai jābūt vijīgai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām. Kad mīkla gatava, to liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.
  4. Formu izklāj ar cepamo papīru. Mīklu ar rokām izspiež pa visu cepešplāti 1–1,5 cm biezumā.
  5. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad parādās pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru un puto, līdz sanāk stingras putas.
  6. Plūmes nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlītēs.
  7. Plūmju šķēlītes pievieno olbaltuma putām un viegli izcilā.
  8. Tad šo masu kārto virsū kūkas pamatnei.
  9. Pārkaisa kanēli un liek cepeškrāsnī cepties 175 °C temperatūrā.
  10. 20 minūtes cep režīmā – karstums no apakšas, tad pārslēdz uz režīmu – karstums gan no augšas, gan apakšas un cep vēl vismaz 20–30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
  11. Kūku pasniedz atdzesētu. Aiz cepamā papīra to būs viegli izņemt no formas, jo plūmes ir sasulojušās un gar formas malu karamelizējušās.

 

Variācijas par tēmu:

Šai kūkai ir burvīga variācija ar rabarberiem, tikai rabarberi pirms cepšanas ir nedaudz jāatsulo. To dara, rabarberus nomizojot, sagriežot gabaliņos, apberot ar nedaudz cukura un atstājot uz 15 minūtēm atsuloties.

Ābolu laikā būtu grēks šo kūku neizmēģināt ar āboliem. Šai variācijai pievienojiet arī sauju rozīņu un sauju valriekstu. Garšīgi ar garantiju!

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sviestu istabas temperatūrā saputo ar cukuru un olu dzeltenumiem. Pievieno vaniļas ekstraktu.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pakāpeniski iesijā mīklas masā. Turpina maisīt ar lateksa lāpstiņu vai koka karoti.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīklai jābūt vijīgai, bet tā nedrīkst lipt pie rokām. Kad mīkla gatava, to liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formu izklāj ar cepamo papīru. Mīklu ar rokām izspiež pa visu cepešplāti 1–1,5 cm biezumā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad parādās pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru un puto, līdz sanāk stingras putas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plūmes nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņus un sagriež šķēlītēs.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plūmju šķēlītes pievieno olbaltuma putām un viegli izcilā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad šo masu kārto virsū kūkas pamatnei.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pārkaisa kanēli un liek cepeškrāsnī cepties 175 °C temperatūrā.

10. pagatavošanas solis
??????????????????????

20 minūtes cep režīmā – karstums no apakšas, tad pārslēdz uz režīmu – karstums gan no augšas, gan apakšas un cep vēl vismaz 20–30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kūku pasniedz atdzesētu. Aiz cepamā papīra to būs viegli izņemt no formas, jo plūmes ir sasulojušās un gar formas malu karamelizējušās.

Komentāri: