Šis brīnumgardais kēkss ir tradicionāls angļu Ziemassvētku galda karalis. Klasiski to cep labu laiku pirms svētkiem, ik pa brīdim aromatizējot ar laba brendija lāsi.
Pasniedziet kēksu pie tases tējas vai rūgtas kafijas.
Glazūrai:
Iepriekšējā vakarā visus žāvētos augļus – plūmes, aprikozes, rozīnes – nomazgā un pārlej ar alkoholu vai melno tēju.
Nākamajā dienā gatavo kēksu. Miltus iesijā lielā bļodā, pievieno garšvielas – sāli, kanēli, muskatriekstu, kardamonu, maltas krustnagliņas.
Atsevišķā traukā sajauc mīkstu sviestu, cukuru un cukura sīrupu. Nomizo un uz smalkas rīves sarīvē ingvera sakni, pievieno maisījumam.
Alkoholā izmērcētajiem augļiem notecina lieko šķidrumu un visus sagriež mazos gabaliņos (izņemot rozīnes).
Atsevišķi sakuļ olas, pievienojot vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu. Pievieno citrona miziņu. Kad olas sakultas, tām pievieno miltu un garšvielu maisījumu, pēc tam – sviesta un cukura maisījumu. Visu rūpīgi samaisa.
Kad iegūta viendabīga masa, tai pievieno sagrieztos žāvētos augļus.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180ºC. Kēksa mīklu lej ietaukotā un ar miltiem izkaisītā tortes formā (26 cm diametrā). Var izmantot arī kantaino kēksa formu (tikai tad, iespējams, mīklas būs nedaudz par daudz). Kēksu cep ~1 stundu. Tā gatavību pārbauda, iedurot ar koka irbulīti. Kēkss ir gatavs, kad mīkla nelīp pie irbulīša.
Atdzesē pirms glazūras uzklāšanas.
Gatavo glazūru. Sakuļ olas baltumu stingrās putās, pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā. Gatavā glazūra ātri sacietē, tādēļ tā jāklāj pāri atdzisušajam kēksam tūlīt. Visbeidzot kēksu izrotā pēc sirds patikas ar dzērvenēm, žāvētiem auglīšiem, sasmalcinātiem riekstiem, piparmētru lapiņām.
Taisīsim! Paldies!
Ļoti gards kēkss , lieliska recepte Ziemassvētkos.