Ziemassvētku kārtojums – tiramisu

Viegla
līdz 1 h
10 personām

Tiramisu ir īsts itāļu deserts, tomēr tas ir tik sen zināms arī pie mums, Latvijā, ka daudzās mājās tas jau kļuvis par ierastu un gaidītu svētku ēdienu. Vislielākais pluss šim desertam ir tā vieglā pagatavošana. Kad Ziemassvētku laikā māja ir burtiski pilna ar dažādām piparkūkām un piparkūkām līdzīgiem cepumiem, Jaunā gada ēdienkarte ir īstais laiks, lai tās liktu lietā un izmantotu deserta pagatavošanai. Ja vēlaties ko svaigāku un mazliet ziemas sezonai neatbilstošāku, izmantojiet ogas!

Sastāvdaļas

  • 500 g maskarpones siera
  • 6 olas
  • 70–100 g cukura
  • cepumi (piparkūkas, oreo melnie cepumi, klasiskie dāmu pirkstiņi utt.)
  • mellenes, dzērvenes
  • kafija, dzērveņu sula

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo tiramisu krēmu. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru. Cukura daudzums atkarīgs no izvēlēto cepumu salduma. Ja tie jau ir saldi, tad nepārspīlējiet ar krēmam nepieciešamo cukura daudzumu.
  2. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, līdz masa kļūst gaiša un cukurs izkūst. Pievieno maskarpones krēmu un viegli samaisa.
  3. Saputo olu baltumus stingrās putās, ko viegli iecilā maskarpones krēmā.
  4. Ja izmanto klasiskos “dāmu pirkstiņus” (cepumus), tad klasiskā recepte prasa to izmērcēšanu espresso kafijā. Ja izmanto citus cepumus vai ja kafijas izmantošana jūs neuzrunā, kafiju var aizstāt ar dzērveņu sulu.
  5. Ja izmanto piparkūkas, tad tās var nemērcēt. Tās sadrupina, izmantojot blenderi. Arī oreo cepumus sablendē ar visu pildījumu.
  6. Lielā traukā vai individuālos trauciņos kārto cepumu vai ogu un krēma kārtas. Sāk ar cepumiem vai ogām, tad turpina ar krēmu un atkal cepumiem vai ogām. Gatavus kārtojumus liek ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Dekorē pēc sirds patikas.