Inga Kalniņa ir divu blogu autore (“Le Petit Pot” un “UrbanicOrganic”) un mamma divām jaukām meitenēm – Grētai Teodorai un Florencei Rozei, kas iedvesmoja Ingu sarakstīt savu pirmo grāmatu “Pilnām Mutēm” un izveidot pirmo pavārburtnīcu bērniem latviešu valodā.
Zemeņu šarlote
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
7 personām
Sastāvdaļas
400 g saldētu vai svaigu zemeņu
200–300 g cukura
100 ml ūdens
sula no 1 citrona
8–10 plāksnes jeb ~ 17 g želatīna
400 ml saldā krējuma
1 iepakojums cepumu “Dāmu pirkstiņi”
ogu sīrups vai liķieris
Pagatavošana
Vispirms pagatavo zemeņu masu. Aukstā ūdenī iemērc želatīna plāksnes un atstāj uz 5–8 minūtēm. Katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un citronu sulu. Karsē, līdz ir izveidojies sīrups (viss cukurs ir izkusis). Ja sīrupā iekļuvusi kāda citrona sēkliņa, to izmakšķerē vai izkāš sīrupu caur sietu. Svaigas ogas notīra, daļu sablendē un daļu (mazu sauju) atstāj veselas. Ja ir saldētas ogas, tās arī sablendē.
Mazliet atdzisušam cukura sīrupam pievieno cieši nospiestas želatīna plāksnes un samaisa. Sīrupa un želatīna masai pievieno blendētās ogas. Samaisa. Ja ir veselas ogas, tad beigās pievieno arī tās.
Saldo krējumu saputo stingrās putās un lēnām iemaisa ogu masā.
Izvēlas kūkas formu vai trauku ar augstām malām (vismaz cepumu augstumā, lai tie nav jālauž vai jāgriež).
Mazā bļodiņā lej liķieri vai ogu sīrupu un minimāli atšķaida ar ūdeni. Katru cepumu (necukuroto pusi) mērcē sīrupā un liek formā tā, lai nesamitrinātā cepuma daļa ir pret formas malu. Formas dibenā arī liek cepumus. Kad cepumi izlikti, uzmanīgi piepilda formu ar ogu un putukrējuma masu. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām. Neieteiktu atstāt pārāk ilgi ledusskapī (vairāk nekā 12 stundas), jo tad cepumi un masa ļoti sasūksies un, izņemot kūku no formas, cepumi būs “gandrīz pazuduši” masā. Bet, ja tā ir gadījies, nevajag krist panikā! Lai būtu skaisti, kūkai var uzlikt jaunu kārtu samitrinātu cepumu jau no ārpuses. Nebūs kā pēc klasiskas receptes, toties būs skaisti un ēdāji nepamanīs.
Komentāri: