Zemeņu šarlote

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
7 personām

Sastāvdaļas

  • 400 g saldētu vai svaigu zemeņu
  • 200–300 g cukura
  • 100 ml ūdens
  • sula no 1 citrona
  • 8–10 plāksnes jeb ~ 17 g želatīna
  • 400 ml saldā krējuma
  • 1 iepakojums cepumu “Dāmu pirkstiņi”
  • ogu sīrups vai liķieris

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo zemeņu masu. Aukstā ūdenī iemērc želatīna plāksnes un atstāj uz 5–8 minūtēm. Katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un citronu sulu. Karsē, līdz ir izveidojies sīrups (viss cukurs ir izkusis). Ja sīrupā iekļuvusi kāda citrona sēkliņa, to izmakšķerē vai izkāš sīrupu caur sietu. Svaigas ogas notīra, daļu sablendē un daļu (mazu sauju) atstāj veselas. Ja ir saldētas ogas, tās arī sablendē.
  2. Mazliet atdzisušam cukura sīrupam pievieno cieši nospiestas želatīna plāksnes un samaisa. Sīrupa un želatīna masai pievieno blendētās ogas. Samaisa. Ja ir veselas ogas, tad beigās pievieno arī tās.
  3. Saldo krējumu saputo stingrās putās un lēnām iemaisa ogu masā.
  4. Izvēlas kūkas formu vai trauku ar augstām malām (vismaz cepumu augstumā, lai tie nav jālauž vai jāgriež).
  5. Mazā bļodiņā lej liķieri vai ogu sīrupu un minimāli atšķaida ar ūdeni. Katru cepumu (necukuroto pusi) mērcē sīrupā un liek formā tā, lai nesamitrinātā cepuma daļa ir pret formas malu. Formas dibenā arī liek cepumus. Kad cepumi izlikti, uzmanīgi piepilda formu ar ogu un putukrējuma masu. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām. Neieteiktu atstāt pārāk ilgi ledusskapī (vairāk nekā 12 stundas), jo tad cepumi un masa ļoti sasūksies un, izņemot kūku no formas, cepumi būs “gandrīz pazuduši” masā. Bet, ja tā ir gadījies, nevajag krist panikā! Lai būtu skaisti, kūkai var uzlikt jaunu kārtu samitrinātu cepumu jau no ārpuses. Nebūs kā pēc klasiskas receptes, toties būs skaisti un ēdāji nepamanīs.