Vistu aknu pastēte ar melnajām plūmēm un Rīgas upeņu balzama želeju

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

Sastāvdaļas

  • 700 g vistu aknu
  • 2 vidēji burkāni
  • 200 g sviesta
  • 1 ēdamkarote medus
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 3 svaigi timiāna zariņi
  • sauja žāvētu melnplūmju
  • 70 ml Rīgas upeņu balzama

 

ŽELEJAI

  • 200 ml Rīgas upeņu balzama
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 2 apelsīni
  • 1 paciņa želatīna

Pagatavošana

  1. Plūmes sagriež mazākos gabaliņos, aplej ar balzamu un notur vismaz 15 minūtes, lai sajaucas garšas.
  2. Uz karstas pannas izkausē ~ 50 g sviesta un apcep ripiņās sagrieztus burkānus, ķiploka daiviņas, timiāna zariņu. Cep ~ 10 minūtes, kamēr burkāni zeltaini. Burkāniem pievieno noskalotas un nelielos gabaliņos sagrieztas vistu aknas un timiāna zariņu.
  3. Ja pannas saturs liekas par sausu, nepieciešamības gadījumā var pievienot sulu no ½ apelsīna vai nedaudz buljona, vai ūdens. Sautē, līdz aknas to iekšpusē ir viegli rozīgas. Pievieno izmērcētās plūmes ar visu balzamu, un visu sautē ~ 12 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  4. Visas apceptās sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā, pakāpeniski pievienojot atlikušos 150 g sviesta.
  5. Pagatavo upeņu želeju. Želatīnu aplej ar pāris ēdamkarotēm auksta ūdens un ļauj uzbriest. Tikmēr nelielā katliņā uzkarsē upeņu balzamu, pievienojot cukuru, apelsīnu sulu un miziņas. Kad želatīns uzbriedis, to izkausē viegli siltā balzamā un samaisa. Ielej lēzenā formiņā un liek aukstumā uz 1 stundu sastingt.
  6. Pastēti pasniedz uz grauzdētas maizītes kopā ar upeņu želeju.