Vistu aknu pastēte ar melnajām plūmēm un Rīgas upeņu balzama želeju
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām
Sastāvdaļas
700 g vistu aknu
2 vidēji burkāni
200 g sviesta
1 ēdamkarote medus
sāls un svaigi malti melnie pipari
2 daiviņas ķiploku
3 svaigi timiāna zariņi
sauja žāvētu melnplūmju
70 ml Rīgas upeņu balzama
ŽELEJAI
200 ml Rīgas upeņu balzama
1 ēdamkarote cukura
2 apelsīni
1 paciņa želatīna
Pagatavošana
Plūmes sagriež mazākos gabaliņos, aplej ar balzamu un notur vismaz 15 minūtes, lai sajaucas garšas.
Uz karstas pannas izkausē ~ 50 g sviesta un apcep ripiņās sagrieztus burkānus, ķiploka daiviņas, timiāna zariņu. Cep ~ 10 minūtes, kamēr burkāni zeltaini. Burkāniem pievieno noskalotas un nelielos gabaliņos sagrieztas vistu aknas un timiāna zariņu.
Ja pannas saturs liekas par sausu, nepieciešamības gadījumā var pievienot sulu no ½ apelsīna vai nedaudz buljona, vai ūdens. Sautē, līdz aknas to iekšpusē ir viegli rozīgas. Pievieno izmērcētās plūmes ar visu balzamu, un visu sautē ~ 12 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Visas apceptās sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā, pakāpeniski pievienojot atlikušos 150 g sviesta.
Pagatavo upeņu želeju. Želatīnu aplej ar pāris ēdamkarotēm auksta ūdens un ļauj uzbriest. Tikmēr nelielā katliņā uzkarsē upeņu balzamu, pievienojot cukuru, apelsīnu sulu un miziņas. Kad želatīns uzbriedis, to izkausē viegli siltā balzamā un samaisa. Ielej lēzenā formiņā un liek aukstumā uz 1 stundu sastingt.
Pastēti pasniedz uz grauzdētas maizītes kopā ar upeņu želeju.
Komentāri: