Reizēm par ēdienu mēdz teikt, ka tas “piesien dūšu”. Par šiem brīnišķīgajiem, sātīgajiem salātiem tie būtu īstie vārdu, tāpēc nosaucām tos par vīriešu salātiem. Pupiņu maigums, bekona smeķīgums, rupjmaizes grauzdiņu kraukšķīgums un klāt pie visa – ķiploka ņiprums!
Variācijas par tēmu:
Ja uzturā nelietojat gaļu, varat šos salātus gatavot arī bez tās. Garšu bagātinās 100 g sarīvēta siera. Varat droši variēt ar pupiņu šķirnēm. Pamata receptē esam izmantojuši sarkanās pupiņas, bet, ja pie rokas ir baltas vai gaiši brūnas, – arī tā garšos labi.
Novāra un atdzesē pupiņas. Ja izmantojat gatavas konservētas pupiņas, tad pirms lietošanas tās jānoskalo.
Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos.
Gatavo ķiploku grauzdiņus. Rupjmaizi sagriež šķēlēs un pēc tam katru šķēli vēl 1 cm platos stienīšos. Ķiplokus notīra un sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē. Uzkarsē pannā 5-6 ēdamkarotes eļļas un rupjmaizes stienīšus apcep brūnus. Tad tos liek sietā, lai liekā eļļa notek (sietā var ieklāt papīra dvielīti), uzber ķiplokus, pārkaisa rupjo sāli un kārtīgi apmaisa, lai visi maizes stienīši aplīp ar sāli un ķiplokiem. Pēc tam tos sagriež mazos gabaliņos.
Pupiņas saber palielā bļodā, pievieno sasmalcināto žāvēto gaļu un sagatavotos ķiploku grauzdiņus. Pārlej majonēzi vai skābo krējumu un rūpīgi samaisa kopā. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz sāli un piparus.
Salāti ir gatavi ēšanai uzreiz, bet tie garšos labi arī nākamajā dienā. Pie tiem lieliski iederēsies arī kauss auksta alus, un klāt var servēt arī maizīti.
Ļoti gardi!!!
Izskatās labi. Būs jānoprovē.
mekleju recepti uz teta dienu laba recepte izmeiginasu .
Bus jaizmegina.