Ne vienam vien pie lauku mājas vijas vīnogu stīgas. Kamēr gaidām vīnogu ražu piedāvājam pagatavot vīnogu lapās tītus tīteņus, Kaukāza tautu virtuvē sauktus par dolmām.
Sautētām vīnogu lapām ir viegli skābena, ļoti svaiga un aromātiska garša, kas lieliski sader ar gaļu un garšvielām.
Mērcei:
Variācijas par tēmu:
Lai garša būtu maigāka, gaļai var pievienot rīsus.
Fetas sieru var aizstāt ar biezpienu vai pāris ēdamkarotēm rikotas siera.
Garšvielas var droši variēt, izmantojot, piemēram, čili, kinzu, pētersīļus.
Der zināt:
Vārds „dolma” azerbaidžāņu valodā nozīmē kaut ko, kas ir pildīts ar malto gaļu. Tam ir jābūt augu izcelsmes: kāpostu vai vīnogu lapas, dārzeņi vai pat augļi. Vīnogu lapas var sagatavot arī ziemai marinētā veidā.
Ja nav pieejamas svaigas vīnogu lapas, tās var nopirkt arī veikalos konservu veidā.
Šādus tīteņus var sagatavot iepriekš un uzglabāt līdz 24 stundām ledusskapī.
Apcepiet tos īsi pirms viesu atnākšanas, un jūs būsiet tiem sagādājuši gardu pārsteigumu!
Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu. 2-3 minūtes apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus. Visu nedaudz pacep.
Gaļu samīca, pievienojot sāli un piparus. Tad, nepārtraukti maisot, to apcep uz pannas.
Apcepto gaļu liek bļodā, pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, kubiciņos sagrieztu sieru, piparmētru lapiņas un oregano. Visu samaisa.
Vīnogu lapas noskalo, nosusina, nokniebj kātiņus un kārto uz galda ar lapu spīdīgo pusi uz leju. Uz katras lapas liek 1-2 ēdamkarotes pildījuma un izklāj pa lapu, atstājot brīvas malas. Lapu malas aizloka un, sākot no apakšējās malas, satin tīteņus.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamajā veidnē ielej 2- 3 ēdamkarotes ūdens, liek tīteņus ar satīto malu uz leju, lai tie nevērtos vaļā.
Tad tīteņus apsmērē ar olīveļļu un cep 5-10 minūtes. Ja cepamajai veidnei ir vāks, tad cepšanas laikā var to uzlikt.
Tīteņus pasniedz karstus ar svaigām citrona šķēlītēm un krējuma-zaļumu mērci. To pagatavo, krējumam pievienojot svaigu, sasmalcinātu kinzu vai pētersīļus pēc izvēles, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus pēc garšas.
Paldies- izklausās viegli pagatavojama un garda. oho, pārsteigums- piparmētras klātbūtne. Šo recepti drīzumā izmēģināšu! Lapas saplūcu vairāk kā nepieciešams vienai reizei- saliku šodien arī burciņā. Nevaru vien sagaidīt, kad pagatavošu! 🙂
PALDIES, GARSSIGI AR RISIEM