Viltotais zaķis ziemas kažokā

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
6 personām

Kad mājās sabrauc paplašinātā ģimene, es vienmēr gatavoju kādu centrālo ēdienu. Dažreiz tas ir cepetis, citreiz viltotais zaķis. Kā jau zaķis, kas atkarībā no gadalaika maina kažoku, arī mana viltotā zaķa recepte mainās. Vasarā to gatavoju ar daudz ķimenēm un sieru, ziemā – ar žāvētiem augļiem un nedaudz ruma vai brendija.

Viltoto zaķi nav vērts cept mazmazītiņu, tad ir liela varbūtība iegūt to sausu. Tādēļ gatavoju tādu pamatīgi nobarotu “zaķīti” – uz 2 kilogramiem.

Sastāvdaļas

  • 1 kg maltas cūkgaļas
  • 1 kg maltas meža gaļas
  • 100 ml skābā krējuma
  • 200 g dažādu žāvēto augļu – aprikozes, plūmes, rozīnes
  • 200 ml brendija vai ruma
  • 2–3 zariņi svaiga rozmarīna
  • garšvielas – svaigi malti melnie pipari, ½ tējkarotes muskatrieksta, 1 tējkarote kanēļa
  • 5–6 daiviņas ķiploku
  • olīveļļa  pārslacīšanai

Pagatavošana

  1. Iepriekšējā vakarā žāvētos augļus aplej ar alkoholu un atstāj uz nakti izmirkt un savilkt sevī alkohola aromātus. Lielākos augļu gabaliņus var sagriezt mazākos.
  2. Nākamajā dienā bļodā liek abu veidu gaļas, pievieno skābo krējumu, sausās garšvielas, izmērcētos žāvētos augļus, smalki sakapātu rozmarīnu un ķiplokus, un visu sajauc kopā viendabīgā masā. Ar rokām gaļu labi samīca, lai tā cepoties nejūk ārā. Tad var nelikt olu un gaļa sanāk sulīgāka.
  3. Pannu apklāj ar cepamo papīru, un uz tā ar rokām izveido gaļas kukulīti visas pannas garumā. Kad kukulītis gatavs, plaukstās ielej nedaudz olīveļļas un to nogludina, vienlaikus ieeļļojot, lai tas izcepas vienmērīgi brūns un sulīgs.
  4. Cep 200 ºC temperatūrā aptuveni 1 stundu. Labi saderēs gan ar ceptiem dārzeņiem, gan ar kartupeļu biezeni un citām piedevām. Štovētiem kāpostiem gan ne, tie paši par sevi ir ļoti intensīvi un “ēdīsies” ar gaļas kukulīša garšām.