Katram zupas vārītājam ir plašas iespējas pievienot zupai tieši savus mīļākos dārzeņus. Dārzeņu zupas variācijas ir bezgalīgas, tās mainās atkarībā no sezonas. Pievienojiet zupai gabaliņos sagrieztu ķirbi vai pupiņas pēc izvēles.
Lai zupas garša neapniktu, reizēm aizstājiet kartupeļus ar rīsiem vai makaroniem.
Variācijas par tēmu:
Ja zupai pievienosiet pienu, iegūsiet īstu piena dārzeņu zupu ar „bērnības garšu”.
Lai zupas garša neapniktu, reizēm aizstājiet kartupeļus ar rīsiem vai makaroniem
Der zināt:
Siltā laikā zupas var gatavot vieglākas, bez gaļas, bet iestājoties aukstākam laikam, zupām pievienojam gaļu un gatavojam to ļoti sātīgu.
Brokoli noskalo un sadala mazākos gabaliņos.
Kabačus nomazgā, nogriež kātiņa vietu un sagriež kubiņos.
Zirņus izloba un noskalo.
Burkānus un kartupeļus notīra un sagriež gabaliņos.
Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.
Puravu noskalo, noņem ārējās lapas un kāta daļu sagriež ripiņās.
Sviesta pupiņām nogriež galiņus un katru sagriež 2-3 daļās.
Garšaugus noskalo un sasien buntītē.
Katlā vai pannā ar augstām malām izkausē sviestu un 2-3 minūtes apcep sasmalcinātos sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sasmalcinātos ķiplokus, samaisa un pacep vēl 1 minūti.
Pievieno dārzeņus. Samaisa un cep vēl 2- 3 minūtes.
Pannas saturu ber katlā.
Pielej ūdeni vai iepriekš sagatavotu dārzeņu buljonu, šķipsniņu sāls, piparus un zaļumu buntīti.
Katlam uzliek vāku un sutina uz nelielas liesmas ~ 25-30 minūtes, līdz burkāni, kartupeļi un zirņi kļūst mīksti. Zaļumu buntīti izņem no katla. Pasniedz ar skābo krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem un aromātisku rudzu maizi.
Komentāri: