Vasaras dārzeņu zupa

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Katram zupas vārītājam ir plašas iespējas pievienot zupai tieši savus mīļākos dārzeņus. Dārzeņu zupas variācijas ir bezgalīgas, tās mainās atkarībā no sezonas. Pievienojiet zupai gabaliņos sagrieztu ķirbi vai pupiņas pēc izvēles.

Lai zupas garša neapniktu, reizēm aizstājiet kartupeļus ar rīsiem vai makaroniem.

Sastāvdaļas

  • 1 brokolis
  • 2 mazi kabači
  • 3 burkāni
  • 4 nelieli kartupeļi
  • 200 g zaļo zirnīšu
  • 1 purava
  • sauja sviesta pupiņu
  • 1 sīpols
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • nedaudz sviesta apcepšanai
  • sāls, 5-6 smaržīgie pipari
  • 1 buntīte garšaugu (pētersīļi, selerija, lupstājs, salvija, raudene un timiāns)
  • 1,5 -2 l dārzeņu buljona vai ūdens
  • skābais krējums un zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Brokoli noskalo un sadala mazākos gabaliņos.
  2. Kabačus nomazgā, nogriež kātiņa vietu un sagriež kubiņos.
  3. Zirņus izloba un noskalo.
  4. Burkānus un kartupeļus notīra un sagriež gabaliņos.
  5. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.
  6. Puravu noskalo, noņem ārējās lapas un kāta daļu sagriež ripiņās.
  7. Sviesta pupiņām nogriež galiņus un katru sagriež 2-3 daļās.
  8. Garšaugus noskalo un sasien buntītē.
  9. Katlā vai pannā ar augstām malām izkausē sviestu un 2-3 minūtes apcep sasmalcinātos sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sasmalcinātos ķiplokus, samaisa un pacep vēl 1 minūti.
  10. Pievieno dārzeņus. Samaisa un cep vēl 2- 3 minūtes.
  11. Pannas saturu ber katlā.
  12. Pielej ūdeni vai iepriekš sagatavotu dārzeņu buljonu, šķipsniņu sāls, piparus un zaļumu buntīti.
  13. Katlam uzliek vāku un sutina uz nelielas liesmas ~ 25-30 minūtes, līdz burkāni, kartupeļi un zirņi kļūst mīksti. Zaļumu buntīti izņem no katla. Pasniedz ar skābo krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem un aromātisku rudzu maizi.

 

Variācijas par tēmu:

Ja zupai pievienosiet pienu, iegūsiet īstu piena dārzeņu zupu ar „bērnības garšu”.

Lai zupas garša neapniktu, reizēm aizstājiet kartupeļus ar rīsiem vai makaroniem

 

Der zināt:

Siltā laikā zupas var gatavot vieglākas, bez gaļas, bet iestājoties aukstākam laikam, zupām pievienojam gaļu un gatavojam to ļoti sātīgu.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brokoli noskalo un sadala mazākos gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kabačus nomazgā, nogriež kātiņa vietu un sagriež kubiņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zirņus izloba un noskalo.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus un kartupeļus notīra un sagriež gabaliņos.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puravu noskalo, noņem ārējās lapas un kāta daļu sagriež ripiņās.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sviesta pupiņām nogriež galiņus un katru sagriež 2-3 daļās.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Garšaugus noskalo un sasien buntītē.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlā vai pannā ar augstām malām izkausē sviestu un 2-3 minūtes apcep sasmalcinātos sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sasmalcinātos ķiplokus, samaisa un pacep vēl 1 minūti.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno dārzeņus. Samaisa un cep vēl 2- 3 minūtes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannas saturu ber katlā.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej ūdeni vai iepriekš sagatavotu dārzeņu buljonu, šķipsniņu sāls, piparus un zaļumu buntīti.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlam uzliek vāku un sutina uz nelielas liesmas ~ 25-30 minūtes, līdz burkāni, kartupeļi un zirņi kļūst mīksti. Zaļumu buntīti izņem no katla. Pasniedz ar skābo krējumu, sasmalcinātiem zaļumiem un aromātisku rudzu maizi.