Vārītā pasha

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Ja vēlaties izmēģināt šo recepti, pašiem vārot apelsīnu mizu sukādes, pashu jāsāk gatavot Lieldienu nedēļas trešdienā. Taupot laiku, var lietot arī veikalā nopērkamās citrusaugļu sukādes. Pashas garša var atšķirties no reizes uz reizi atkarībā no pievienotajām garšvielām, biezpiena konsistences un saimnieces garastāvokļa. Taču tā allaž būs bagātīgām garšām piesātināta svētku mielasta kulminācija.

Sastāvdaļas

  • 1 kg pilnpiena biezpiena
  • 250 g sviesta
  • 4 olas
  • 0,5 l bieza skābā krējuma
  • 400–500 g cukura
  • 2–3 apelsīnu mizas ar visu baltumu vai 100 g apelsīnu mizu sukāžu
  • 200 g mandeļu
  • 200 g rozīņu
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 1 citrona miza
  • šķipsniņa sāls
  • tīrs auduma maisiņš (der arī spilvendrāna)

Pagatavošana

Pirmā diena

  1. Noskalo 2–3 apelsīnus, nomizo mizu kopā ar balto daļu, aplej ar aukstu ūdeni un 3 dienas mērcē, katru dienu vairākas reizes nomainot ūdeni.

Trešā diena

  1. Ļoti nelielā ūdens daudzumā uzvāra 4–5 ēdamkarotes cukura un deserta karoti sviesta, liek iekšā apelsīnu mizas un vāra, kamēr sīrups iztvaikojis, kļuvis staipīgs un sāk čūkstēt pie katla dibena, bet nav kļuvis brūns.
  2. Sukādes atdzesē un sagriež gabaliņos.
  3. Divas olas vāra 7 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā.
  4. Rozīnes aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē tik ilgi, līdz “atdzīvojas”.
  5. Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē tik ilgi, kamēr sāk atlekt brūnā miziņa.
  6. Rozīnes sietiņā notecina.
  7. Mandeles nomizo un sakapā.
  8. Norīvē citrona miziņu.
  9. Atlikušo sviestu liek lielākā katlā un izkausē uz mazas uguns, piejauc pusi atlikušā cukura, rozīnes, mandeles, apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls.
  10. Malto biezpiena masu neblendē. Ja lietojat biezpienu, to sablendē vai izmaļ cauri gaļas maļamajai mašīnai, vai arī izberž caur sietu. Biezpiena masu bļodā sajauc ar 2 jēlām olām.
  11. Pievieno arī otru pusi atlikušā cukura.
  12. Pievieno skābo krējumu.
  13. Biezpiena masu un 2 kapātās vārītās olas pievieno sviesta maisījumam katlā.
  14. Nepārtraukti maisot, masu lēni karsē, līdz uzmet burbuli. Masai jābūt viendabīgai un biezai, to nedrīkst pārkarsēt, palaižot garām brīdi, kad sāk atdalīties sūkalas. Pashu katlā atdzesē un ļauj savilkties līdz nākamajai dienai.

Ceturtā diena

  1. Atdzisušo pashu lej auduma maisiņā, iesien stūrus, iekar virs trauka un ļauj notecēties līdz nākamajai dienai.

Piektā diena

  1. Pashu ņem laukā no auduma maisiņa, liek bļodā, ar karoti glīti veido formu un pasniedz galdā. Ēd Lieldienu rītā no mazām bļodiņām.

 

Variācijas par tēmu:

Pievienojiet pashai pēc izvēles gabaliņos sagrieztas žāvētas aprikozes. Neiesakam pievienot melnās plūmes, jo tās var sabojāt pashas krāsu.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirmā diena

Noskalo 2–3 apelsīnus, nomizo mizu kopā ar balto daļu, aplej ar aukstu ūdeni un 3 dienas mērcē, katru dienu vairākas reizes nomainot ūdeni.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trešā diena

Ļoti nelielā ūdens daudzumā uzvāra 4–5 ēdamkarotes cukura un deserta karoti sviesta, liek iekšā apelsīnu mizas un vāra, kamēr sīrups iztvaikojis, kļuvis staipīgs un sāk čūkstēt pie katla dibena, bet nav kļuvis brūns.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sukādes atdzesē un sagriež gabaliņos.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Divas olas vāra 7 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozīnes aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē tik ilgi, līdz “atdzīvojas”.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē tik ilgi, kamēr sāk atlekt brūnā miziņa.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozīnes sietiņā notecina.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mandeles nomizo un sakapā.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Norīvē citrona miziņu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atlikušo sviestu liek lielākā katlā un izkausē uz mazas uguns, piejauc pusi atlikušā cukura, rozīnes, mandeles, apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malto biezpiena masu neblendē. Ja lietojat biezpienu, to sablendē vai izmaļ cauri gaļas maļamajai mašīnai, vai arī izberž caur sietu. Biezpiena masu bļodā sajauc ar 2 jēlām olām.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno arī otru pusi atlikušā cukura.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno skābo krējumu.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biezpiena masu un 2 kapātās vārītās olas pievieno sviesta maisījumam katlā.

15. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepārtraukti maisot, masu lēni karsē, līdz uzmet burbuli. Masai jābūt viendabīgai un biezai, to nedrīkst pārkarsēt, palaižot garām brīdi, kad sāk atdalīties sūkalas. Pashu katlā atdzesē un ļauj savilkties līdz nākamajai dienai.

16. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ceturtā diena

Atdzisušo pashu lej auduma maisiņā, iesien stūrus, iekar virs trauka un ļauj notecēties līdz nākamajai dienai.

17. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piektā diena

Pashu ņem laukā no auduma maisiņa, liek bļodā, ar karoti glīti veido formu un pasniedz galdā. Ēd Lieldienu rītā no mazām bļodiņām.