Uz uguns pagatavota briežgaļa ar baraviku krēmu, lillā un lapu kāpostiem, kadiķogu pētrsīļu maizi un un biešu sarkanvīna redukcijas mērci

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
4 personām

Šī ir recepte vairāk iedvesmai.

Ar šo lieliski pasniegto briežgaļu  MUUSU šefpavārs Kaspars Jansons uzvarēja Mežpils vienas dienas restorāna pavāru konkurencē.  Būs grūti atkārtot mājas apstākļos visus ēdiena smalkumus un nianses, bet iedvesmai – noteikti noderēs.

Sastāvdaļas

Brieža mugurai

  • 800 g brieža muguras jeb karbonādes
  • 40 ml rapšu eļļas
  • priežu pumpuru sāls
  • Grauzdētas garšvielas (trejādi pipari, timiāns, sinepju sēklas, kadiķoga)

Baraviku krēmam:

  • 500 g baraviku,
  • 500 g saldētu balto sīpolu
  • 200 g sviesta
  • 50 g ķiploku
  • sāls

Kāpostu sautējumam:

  • 750 g lillā kāpostu
  • 300 ml sarkanvīna
  • 350 ml sarkanvīna etiķa
  • 70 g brūnā cukura
  • 1 kanēļa standziņa
  • 1 apelsīns
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari

Kadiķogu pētersīļu maizei:

  • 250 g milti,
  • 125 g sviesta
  • 125 g pētersīļu
  • sāls, kadiķogas

Biešu sarkanvīna mērcei:

  • 250g bietes
  • 2 l teļa buljona,
  • 0,65 l sarkanvīna,
  • 0,02 ml sarkanvīna etiķa

40 g kalē kāpostu

Pagatavošana

Pagatavošana:

  1. Brieža mugurai noņem visas cīpslas, tad ieziež ar eļļu un garšvielām, liek cepties uz atklātas uguns gril Nocep no visām pusēm, Beigās noliek pie malas lai atpūšas un nogatavinās.
  2. Pagatavo baraviku krēmu. Notīra un sagriež mazākos gabalos sēnes. Sīpolus un ķiplokus notīra, sakapā un sautē sviestā līdz caurspīdīgi zeltaini.Tad pievieno sēnes un sautē līdz gatavs. Visu sablenderē viendabīgā masā.
  3. Lillā kāpostu notīra un smalki sagriež, liek katliņā ar sarkanvīnu un vāra uz lēnas uguns līdz šķidrums gandrīz izgarojis. Pieliek klāt  sarkanvīna etiķi, brūno cukuru,kanēļa standziņu, 1 apelsīnu un šķipsnu sāls, piparu. Visu sasautē līdz gatavs.
  4. Maizītei miltus samaļ reizē ar pētersīļu lapām, kadiķogām un sāli. Tad visu reizē saberzē ar sviestu. Cep krāsnī uz paplātes 165C 15min. Līdz gatavs.
  5. Pagatavo biešu sarkanvīna mērci. Bietes notīra un izspiež sulu, Katlā reducē sarkanvīnu, to lēni vārot. Kad apjoms samazinājies vismaz uz pusi, pievieno buljonu un biešu sulu. Vāra līdz mērce iztvaikojusi 3 reizes.
  6. Notvaicē kalē kāpostus.
  7. Kārto porciju. Šķīvī liek karoti baraviku krēma, pievieno kāpostu sautējumu, plāni grieztu briedi, biešu redukcijas mērci, pētersīļu maizi un tvaicētu kalē kāpostu.

a/s Aldaris alus someljē Andris Rasiņš  pie šī ēdiena iesaka Mežpils Gaišo alu.