Šī kūka ir vasarīgi viegla, svaigi skābena un aromātiska. To garantē upenes – ogas ar milzīgu vitamīnu devu un lielisku garšu buķeti.
Gardēži, ja jums ir liekas 20 minūtes, pagatavojiet un pasniedziet pie šīs kūkas arī siltu vaniļas mērci. Ja ne, baudiet to kopā ar atspirdzinoši aukstu pienu vai citu dzērienu.
Der zināt:
Upeni mēdz dēvēt arī par melno jāņogu vai zustreni, un tā ir viens no populārākajiem tautas dziedniecības augiem. Ogas satur ļoti daudz C vitamīna un ir bagātas ar antioksidantiem. Tās ieteicams lietot tūliņ pēc novākšanas, jo jau pēc dažām stundām tās zaudē daļu vitamīnu. Karsējot un vārot, ogas pilnībā zaudē C vitamīnu. No upenēm iegūst sulu, gatavo ievārījumus, tējas un uzlējumus, lapas ievāc tējai.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C. Biezpienu un jogurtu sablendē viendabīgā masā.
Pievieno miltus, pūdercukuru.
Pievieno olas.
Visu vēlreiz saputo.
Atsevišķi sakuļ divus olu baltumus, pievienojot šķipsniņu sāls. Sakultos olu baltumus pievieno mīklas masai. Tāpat pievieno rīvētu citrona miziņu un citrona sulu. Visu sacilā kopā. Iemaisa pudiņa pulveri vai kartupeļu cieti.
Ogām noņem kātiņus, tās noskalo un nosusina. Ogas pievieno mīklai. Dažas ogas atstāj dekorēšanai.
Masu lej ar sviestu iesmērētā cepamajā veidnē un cep 35- 40 minūtes.
Pasniedz pie glāzes auksta piena. Īpaši labi garšos ar siltu vaniļas mērci.
Komentāri: