Torte “Cielaviņa”

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Nevaru apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotā torte precīzi atbilst oriģinālam. Receptēs, ko atradu internetā, sastāvā bija minēti zemesrieksti. Tā kā man labāk garšo lazdu rieksti, izvēlējos tos, turklāt neapgrauzdēju, kā bija ieteikts. Manuprāt, lazdu rieksti un mandeles grauzdējot zaudē savu maigo un īpašo garšu. Ja vēlaties turēties pie oriģinālā varianta, riekstus pirms pievienošanas bezē masai vajag uz sausas pannas apcept.

Ja nav laika un vēlēšanās torti dekorēt radoši, rotāšanai var izlīdzēties vien ar krēmu un veseliem riekstu kodoliem. Arī tā būs ļoti garšīgi, turklāt jo ilgāk torte ievilksies, jo gardāka kļūs.

Torti labāk cept iepriekšējā vakarā, rotāt no rīta un līdz vakaram atstāt ievilkties.

Sastāvdaļas

Bezē biskvītam

  • 400 g cukura
  • 6 olu baltumi
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu
  • 200 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • sviests papīra ietaukošanai
  • divas cepamās plātis

Krēmam

  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 40 g ūdens
  • 300 g mīksta sviesta
  • 3–4 ēdamkarotes kakao
  • 150 g vai nedaudz vairāk iebiezinātā piena ar cukuru (nevārīta)
  • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – ruma, konjaka, brendija vai balzama

Rotāšanai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 ml saldā krējuma
  • 50–100 g lazdu riekstu

Papildus

  • ja vēlas riekstus karamelizēt, nedaudz cukura un sviesta
  • 50 g tumšās šokolādes, metāla pamatne un špahtelnazis rotājumu veidošanai

Pagatavošana

  1. Ar nazi sasmalcina riekstus.
  2. Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis: uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus 26 cm diametrā, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.
  3. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.
  4. Ar karoti bezē masu izdala vienādās daļās pa plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.
  5. Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.
  6. Nākamajā dienā taisa krēmu. Uzvāra ūdeni ar cukuru.
  7. Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.
  8. Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes. Pusi krēma klāj uz vienas bezē pamatnes, otru liek virsū.
  9. Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.
  10. Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Kā to darīt, lasiet piegalda.skaties.lv/padomi.
  11. Torti rotā ar krēma rozītēm, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar nazi sasmalcina riekstus.

Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis: uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus 26 cm diametrā, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar karoti bezē masu izdala vienādās daļās pa plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nākamajā dienā taisa krēmu. Uzvāra ūdeni ar cukuru.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes. Pusi krēma klāj uz vienas bezē pamatnes, otru liek virsū.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torti rotā ar krēma rozītēm, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Kā to darīt, lasiet piegalda.skaties.lv/padomi.

Komentāri:

  • Iveta saka:

    Paldies par recepti! Torte sanāk fantastiska-100%gardāka un feināka par ,,Laimas”ražoto.

  • poga saka:

    vai kartupeļu milti ir tas pats kas ciete? 🙂

  • marguta saka:

    labais

  • Salduminjsh saka:

    Neesmu vel pameginajis, nemaku teikt, varbut hujova 🙂

  • Aija saka:

    Super gardi sanāca. Paldies par recepti!

  • Alina saka:

    Loti laba recepte, paldies, torte sanāca super.

  • Ilze saka:

    Ļoti garšīga cielaviņa sanāk!

  • Daiga saka:

    Paldies par recepti! Iznāca labāk ka veikala nopērkamā! P.s.Es pieliku amareto liķieri.

  • ginta saka:

    vai obligats nosacijums ir bezē atstāt uz nakti? nevar izcept atdzesēt un sakt kūkas likšanu jau tajā pašā vakarā?

  • Sandra saka:

    Brīnišķīgas receptes, bet man vēl diemžēl nav konvencijas plīts.Mācījos ES konditora palīga kursos.Daudz ko cepu, bet pagaidām uz jubileju taksis nopirkt -gribēju Lāču Valriekstu torti, bet to nevar ne Limbažos, ne citur laukos dabūt, tikai Rīgā.Tāpēc priekšu Limbažos Elvi v. Cielaviņa.

  • Sandra saka:

    Brīnišķīgas receptes, bet man vēl diemžēl nav konvekcijas plīts.Mācījos ES konditora palīga kursos.Daudz ko cepu, bet pagaidām uz jubileju taisos nopirkt -gribēju Lāču Valriekstu torti, bet to nevar ne Limbažos, ne citur laukos dabūt, tikai Rīgā…Tāpēc piirkšu Limbažos Elvi v. torti Cielaviņu.

  • Zane saka:

    Sveiki! Vai šo krēmu varētu aizvietot ar kādu citu krēmu, kura sastāvā nav sviests, jo vienmēr, ēdot Cielaviņu, krēms šķiet par treknu. Paldies jau iepriekš! 🙂

  • Agnese saka:

    Kas ir domāts ar karsto sīrupu? Izkausēts cukurs 4 karotes?

    • Pie Galda saka:

      Jā, cukura sīrups ir ūdens + cukurs. Šajā receptē minēts 5. solī = 4 ēdamkarotes cukura + 40 g ūdens.

  • Liene saka:

    Labdien! Krēmam taču var pievienot iebiezināto pienu ar kakao gaišā vietā?

  • Anna saka:

    Izdevās! Garšo izcili, paldies par recepti. Jā, un man nav konvekcijas cepeškrāsns, parasta gāzes plīts. Gribu iedrošināt visus, kam tāda situācija – ar nedaudz pavērtām durvīm bezē kārtas lieliski izcepas.

  • Maya saka:

    Liels paldies- izcili!???
    Pirmo reizi cepu izmantojot zemesriekstus, jo meita nepanes lazdu riekstus- visiem loti garsoja- man ari ☺️
    Alko neliku nemaz, un nejutu tam trukumu.
    Skita, ka beze varetu pacept ilgaku laiku, jo vietam tas tomer vel bija pamiksts- tacu to zinaju tikai es- parejie eda un slaveja!
    Biju izbrinita, ka gatavosanas procesa nav minets, ka toreti butu labi vismaz dazas stundas ievilkties, tacu taisniba! Edam uzreiz un gardi, gardi, gardi!!!
    Liels paldies! Paslaik cepu otro reizi, soreiz ar mandelem un divas mazas porcijas- izmantojot 19cm diametra aplisus- kuka diezgi gruntiga- maza torte pietiks vismaz 8personam! ☺️

  • Zane saka:

    Super garšīgi, paldies. Šoreiz man ir jāmēģina uztaisīt kūka bez laktozes 😀 lūdzu kāds palīdziet un iesakiet, ar ko aizvietot iebiezināto pienu, pārējo nebūtu problēma atrast un izdomāt, bet tas iebiezinātais piens mani nomoka 😀

  • Maya saka:

    Bez laktozes iebiezinātais piens- alternatīva varētu būt kokosriekstu piena ie iebiezinātais piens- kuru var nopirkt Lavandās un arī pats pagatavot.
    Veiksmi!

  • Ruta saka:

    Vai kartupeļu cieti var aizstāt ar corn starch?

  • Anna saka:

    Cepām ASV pie draugiem un tieši tā arī izdarījām. Nebija ne vainas 🙂

  • Laura saka:

    Paldies, sanāca visnotaļ labi… Tik kāds ir iemesls tam, ka viducī tomēr ir pamīksts? Cepju jau 2x.

  • Ieva saka:

    Sakiet, lūdzu, cik ilgs būtu apmēram cepšanas laiks, ja grib uztaisīt mini cielaviņas- lai uzreiz ir baudīšanai gatava izmēra kūciņa?
    Recepte pati par sevi ir fantastiska, lielā kūka sanāca perfekta.

  • Kristīne saka:

    Paldies par recepti! Viegli saprotama un ļoooti garda! Dekorācijas gan veicu pēc saviem ieskatiem, bet Cielaviņas īstā recepte ir atrasta:)

  • Kris Gulbe saka:

    Super, viss sanāca perfekti.. Krēms nekad nevar būt par daudz, nākošo reizi taisītu lielāku porciju kā norādīts:))