Recepte

Topinambūru krēmzupa ar jūras ķemmītēm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģīti
līdz 30 min
4 personām

Izsmalcināts ēdiens svētku reizei. Topinambūri ir viltīgi maigi, jo savas īstās garšas nokrāsas tie atstāj pēcgaršas sajūtā, lieliski papildinot jūras ķemmīšu vieglo garšu un interesanto struktūru.

Dzintars Šteinbergs Ozoliņš

Autors: Dzintars Šteinbergs Ozoliņš

Dekorators mākslinieks, kas ēst gatavošanu vienkārši mīl. Ikviena viņa piedāvātā recepte ir rūpīgi slīpēta, vairākkārt pārbaudīta un uzlabota līdz tādai pilnībai, ka nevar negaršot.

Sastāvdaļas

  • 400 g topinambūru
  • 1 sīpols
  • 20–30 g ingvera saknes
  • 500 ml saldā krējuma
  • 4 jūras ķemmītes
  • 40 g sviesta
  • 1 šķipsniņa sāls

 

Pagatavošana

1. Topinambūrus un ingveru nomizo un sagriež ripiņās. Sīpolu nomizo un sagriež smalkos kubiņos. Vidēja izmēra katliņā izkausē 20 g sviesta, un apcep sagrieztos dārzeņus.

2. Kad dārzeņi apcepušies viegli zeltaini, tiem pievieno pusi saldā krējuma un sautē ~ 15 minūtes, kamēr mīksti. Masu sablendē, pievienojot atlikušo saldo krējumu. Visu uzkarsē.

3. Jūras ķemmītes noskalo un pa vienai uzmanīgi ar plakano vāku uz augšu cieši satver plaukstā. Starp augšējo un apakšējo vāku ieslidina garu un plānu nazi. Asmens jātur pēc iespējas tuvāk augšējam vākam, lai nesagrieztu ķemmītes gaļu. Nazi slidina visapkārt augšējam vākam, pārgriežot muskuli. Noņem augšējo vāku, ko vēlāk izmantosim servēšanai. Uzmanīgi atdala gaļu arī no apakšējā vāka. Ar nazi uzmanīgi atbrīvo ķemmītes balto muskuli no pelēkajām daļām.

4. Jūras ķemmīšu balto daļu noskalo un nosusina papīra dvielī. Karstā pannā izkausē atlikušo daudzumu sviesta un strauji apcep ķemmītes ~ 30 sekundes no katras puses.

5. Dziļāko ķemmītes vāku kārtīgi izskalo, un lej tajā topinambūru krēmzupu, vidū liekot karstu jūras ķemmīti. Pasniedz nekavējoties.

 

1. pagatavošanas solis
ToponamburuZupa_1

1. Topinambūrus un ingveru nomizo un sagriež ripiņās. Sīpolu nomizo un sagriež smalkos kubiņos. Vidēja izmēra katliņā izkausē 20 g sviesta, un apcep sagrieztos dārzeņus.

 

 

 

 

2. pagatavošanas solis
ToponamburuZupa_2

2. Kad dārzeņi apcepušies viegli zeltaini, tiem pievieno pusi saldā krējuma un sautē ~ 15 minūtes, kamēr mīksti. Masu sablendē, pievienojot atlikušo saldo krējumu. Visu uzkarsē.

3. pagatavošanas solis
ToponamburuZupa_3

3. Jūras ķemmītes noskalo un pa vienai uzmanīgi ar plakano vāku uz augšu cieši satver plaukstā. Starp augšējo un apakšējo vāku ieslidina garu un plānu nazi. Asmens jātur pēc iespējas tuvāk augšējam vākam, lai nesagrieztu ķemmītes gaļu. Nazi slidina visapkārt augšējam vākam, pārgriežot muskuli. Noņem augšējo vāku, ko vēlāk izmantosim servēšanai. Uzmanīgi atdala gaļu arī no apakšējā vāka. Ar nazi uzmanīgi atbrīvo ķemmītes balto muskuli no pelēkajām daļām.

4. pagatavošanas solis
ToponamburuZupa_4

4. Jūras ķemmīšu balto daļu noskalo un nosusina papīra dvielī. Karstā pannā izkausē atlikušo daudzumu sviesta un strauji apcep ķemmītes ~ 30 sekundes no katras puses.

5. pagatavošanas solis
ToponamburuZupa_final

5. Dziļāko ķemmītes vāku kārtīgi izskalo, un lej tajā topinambūru krēmzupu, vidū liekot karstu jūras ķemmīti. Pasniedz nekavējoties.

Komentāri:

Jūsu komentārs: