Kad Kolumbs atklāja Ameriku, Eiropu iekaroja tomāts – koši sarkanais dārzenis, kas simbolizēja mīlestību! Tas tika iesaukts par “mīlas ābolu”.
Tomātu laikā piedāvājam pagatavot klasisku tomātu zupu, kur viena katlā draudzīgi sadzīvo tomāti, burkāni un dažādi garšaugi.
Zupa ir koša, ļoti aromātiska un krēmīgi pikanta.
Ja Jūs esat īpaši asu ēdienu cienītājs, pievienojiet sasmalcinātus čili pipariņus.
Bazilika pesto:
Tomātus noblanšē un novelk miziņu. Sagriež nelielos gabaliņos.
Papriku noskalo, izņem sēklas un sagriež nelielos kubiņos.
Sīpolu, ingvera sakni un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.
Pusi čili pipara smalki sagriež.
Burkānus notīra, noskalo un sarīvē. Uzkarsē pannā 2 ēdamkarotes eļļas un apcep burkānus, līdz tie kļūst skaisti zeltaini, pievieno papriku un pacep 3-4 minūtes.
Pievieno sīpolus. Pacep 2-3 minūtes, līdz sīpoli kļūst zeltaini. Pievieno ķiplokus, čili un maisot pacep vēl 1 minūti.
Pannas saturam pievieno tomātus, samaisa un vēl pāris minūtes pasutina.
Pannas saturu pārliek lielākā katlā, pielej verdošu ūdeni. Samazina liesmu un vāra 20 minūtes, līdz tomātiem sāk mainīties krāsa.
Pievieno timiānu, oregano sāli un šķipsniņu cukura. Vāra vēl 5 minūtes.
Pirms blendēšanas no katla izņem timiāna zariņus. Zupu sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, cukuru un čili.
Pagatavo pesto: bazilika lapiņas norauj no kātiņiem un liek traukā. Pievieno notīrītas ķiploka daiviņas. Pielej eļļu un sāk blendēt.
Pakāpeniski pievieno arī sieru un riekstus. Visu blendē, līdz iegūta viendabīga, krēmveidīga masa.
Zupu pasniedz, dekorētu ar bazilika lapiņām un pesto.
Paldies par recepti, gatavoju pirmo reizi tomātzupu, sanāca ideāla. Ļoti garšīga 🙂
Lieliska zupa, taisu ļoti bieži. Vienigi lieku vairak čili un sarkano piparu, nelietojot burkānus.
Ļoti garda zupa, tikai jālej gandrīz uz pusi mazāk ūdens, lai nesanāktu pārāk šķidra.
Lieliska recepte! Super rezultāts! Kad nav “īsto” dārza tomātu, “grēkoju” ar bundžinās jau blanšētajiem tomātiem. Arī 1.5l ūdens vietā leju mazāk-trešdaļu no ieteiktā. Ļoti labi garšo!
Gatavoju pirmo reizi. Ārkārtīgi garšīga, aromātiska ,bagāta garšas niansēm zupa. Ūdeni pielēju uz acumēru , jo patīk tumīga tipa zupiņas.Cepšanai eļļas vietā ņēmu sviestiņu.