Tomātu salāti ar ķiploku krēmu

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

Lai ražai izrādītu godu, tomātu sezonu noslēdzot, jāpagatavo veselīgi salāti – tomāti, daudz ķiploka un pašu gatavota bazilika eļļa! #piegalda

Sastāvdaļas

  • 80 g sviesta
  • 3 galviņas ķiploku
  • 250 ml saldā krējuma
  • 1 paciņa anšovu vieglā sālījumā
  • aveņu etiķis
  • 100 ml vīnogu kauliņu eļļas
  • 150 g bazilika
  • 500 g tomātu

Pagatavošana

  1. Katliņā liek vārīties ūdeni, pa to laiku notīra no kātiņiem baziliku. Kad ūdens uzvārījies, baziliku uz 5 sekundēm liek verdošajā ūdenī. Pēc tam to strauji atdzesē ledus ūdenī. Bazilikam papīra salvetē nospiež lieko ūdeni, un tad to 2–3 minūtes blendē kopā ar vīnogu kauliņu eļļu, pēc tam eļļu izkāš caur sietu.
  2. Notīra ķiplokus un uz lēnas uguns sautē izkausētā sviestā. Kad ķiploki viegli apsautēti, pievieno saldo krējumu un uz lēnas uguns novāra apmēram uz pusi, līdz ķiploki gatavi. Sablendē līdz krēmīgai konsistencei un atdzesē.
  3. Sagriež tomātus, liek tos bļodā kopā ar anšoviem. Pievieno nedaudz bazilika eļļas un aveņu etiķi. Visu apmaisa.
  4. Uz šķīvja smērē ķiploku krēmu, pāri kārto tomātus ar anšoviem. Pārlej vēl ar bazilika eļļu un dekorē ar svaigu baziliku.