Svētku karijs ar dzeltanajiem rīsiem

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Kad sanāk kopā visa saime, gatavoju “vienas pannas” ēdienu. Tas ietaupa laiku un ļauj man baudīt svētkus ar visiem kopā, nevis vienai pie plīts. Kādreiz svētkos bija galvenokārt latviski ēdieni, jo šādi iepriecinājām savus vecākus un vecvecākus. Bērniem augot, sāku vairāk izdabāt viņiem un atvērt plašās pasaules durvis. Indiešu ēdieni tagad pie mums ir cieņā arī vecāku un vecvecāku vidū.

Sastāvdaļas

1,5 kg atkaulotu vistas šķiņķīšu bez ādas

1 iepakojums (400 g) grieķu jogurta

1 bundža (400 ml) kokosriekstu piena

bunte pētersīļu

5 daiviņas ķiploku

svaiga ingvera gabaliņš

1 svaigs čili pipars

3 sīpoli

1 bundža (400 ml) smalcinātu tomātu

1 burciņa (165 g) Tikka Masala gatavās karija pastas

2 ēdamkarotes karija garšvielas

sāls pēc garšas

medus pēc garšas

50 g sviesta

 

Rīsi

 

500 g basmati rīsu

1 citrons

2 ēdamkarotes karija

1–2 anīsa zvaigznes

1–2 kanēļa standziņas

1–2 kardamona pākstis (pēc izvēles)

50–100 g rozīņu

100 g Indijas riekstu

sāls pēc garšas

50 g sviesta

Pagatavošana

  1. Gaļu atbrīvo no cīpslām un skrimšļiem un sadala mazos kumosa gabaliņos. Liek cepamajā traukā, pievieno pusi Tikka Masala pastas, karija garšvielu, nedaudz sāls un samaisa kārtīgi kopā. Atstāj iemarinēties, kamēr sagatavo pārējo.
  2. Sīpolus, ķiplokus, čili, ingveru un zaļumus sasmalcina. Uz pannas izkausē sviestu, un vispirms apcep sīpolus. Kad tie zeltaini, pievieno ingveru, ķiplokus, čili, zaļumus un otru pusi Tikka Masala Cep vēl 1–2 minūtes. Tad pievieno smalcinātus tomātus, sāli, medu, visu izmaisa un atstāj līdz 5 minūtēm pasautēties. Pagaršo un noregulē garšu ar sāli un medu. Nedaudz atdzesē.
  3. Saceptos garšaugus pievieno gaļai un kārtīgi samaisa kopā. Liek cepeškrāsnī 200 ºC temperatūrā un cep 30 minūtes.
  4. Pēc noteiktā laika gaļai pievieno kokosriekstu pienu, vienmērīgi to iemaisot, un liek atpakaļ krāsnī. Cep vēl 15–20 minūtes.
  5. Gatvao rīsus. Rīsus aukstā ūdenī kārtīgi noskalo un atstāj aukstā ūdenī uz 15 minūtēm pamirkt.
  6. Riekstus aplej ar aukstu ūdeni. Rozīnes noskalo, bet ūdenī neatstāj.
  7. Pannā izkausē sviestu, rīsus nosusina caurdurī un liek pannā. Pievieno sulu no citrona un, ik pa laikam apmaisot, apcep, kamēr rīsi paliek caurspīdīgi.
  8. Pievieno ūdeni tā, lai ir 1 cm virs rīsiem pannā, pieliek karija garšvielu, pārējās garšvielas, sāli. Samaisa un uz lielas liesmas novāra ūdeni tik tālu, lai rīsos sāk veidoties mazi krāterīši. Tad samazina liesmu līdz minimālai, pannai uzliek vāku un atstāj vēl sutināties 10–15 minūtes. Gatavos rīsos iemaisa riekstus un rozīnes. Pirms pasniegšanas vēlreiz visu apmaisa.

Komentāri: