Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
SPEĶA PĪRĀDZIŅI
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
20 personām
Sastāvdaļas
500 g miltu
100 g sviesta
20 g Dr. Oetker sausā rauga
½ glāzes silta ūdens
250 ml piena
cukurs, sāls
300 g žāvēta speķa, sagriezta mazos kubiņos
1 smalki sakapāts sīpols
1 tējkarote ķimeņu
svaigi malti melnie pipari
1 ola
2 ēdamkarotes saldā krējuma
eļļa
Pagatavošana
Vispirms pagatavo rauga mīklu, jo tā ir vislaikietilpīgākā.
Bļodiņā liek Oetker sauso raugu, 1 ēdamkaroti miltu un siltu ūdeni, visu kārtīgi samaisa un ļauj raugam atdzīvoties ~ 10–15 minūtes. Tad pievieno miltus un visu apmaisa. Katliņā uzsilda pienu (nevāra!) un pievieno sviestu. Kad sviests izkusis, piena un sviesta masu pievieno miltu masai un maisa, kamēr sāk veidoties viendabīga mīkla.
Mīklu mīca ~ 10 minūtes, tad liek dziļā bļodā un apkaisa ar miltiem. Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi un novieto siltā vietā. Mīkla rūgst ~ 1 stundu.
Tikmēr uz vidējas uguns uzkarsē pannu, ieber ķimenes un ļauj tām cepties sausā pannā ~ 1 minūti, pievieno eļļu un smalki kapātus sīpolus, cep, līdz tie caurspīdīgi un maigi brūni. Pievieno žāvēto speķi un apcep, līdz arī gaļa ir viegli zeltaina. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Olas baltumu viegli sakuļ vienā trauciņā. Olas dzeltenumam pievieno 2 ēdamkarotes saldā krējuma un viegli sakuļ.
Pēc stundas, kad mīkla jau uzrūgusi, var sākt gatavot pīrāgus. Krāsni uzkarsē līdz 230 °C temperatūrai, mīklu liek uz galda, kas pārkaisīts ar miltiem, pusi atdala un izrullē. Ar 10 cm/dm formiņu (vai palielāku glāzi) mīklā izspiež aplīšus. Mīklas rullēšanu atkārto tik ilgi, līdz visa mīkla saspiesta aplīšos. Aplīšu vidū kārto pildījumu (speķi un sīpolus), aplīša malas nosmērē ar olbaltumu, lai labāk liptu ciet. Mīklu pārloka pāri pildījumam, malu piespiež, un pīrādziņu kārto ar savienojuma līniju uz leju. Pīrāgus kārto pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, noziež ar saldā krējuma un olu dzeltenuma masu un liek uzkarsētajā krāsnī cepties ~10 minūtes, līdz pīrāgi zeltaini brūni.
Šajā vietnē mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu pareizu "piegalda.lv" pakalpojumus un funkcijas, analizētu pārlūkošanas statistiku.
Vairāk par to, ka mēs apstrādājam sīkdatnes un citu informāciju vari uzzināt mūsu privātuma politikā.
Komentāri: