Kūka ir ļoti ātri pagatavojama, viegla un garšīga. Kūkai vislabāk der baltie dzidrie, rožāboli vai līdzīgas saldskābas šķirnes āboli ar plānu miziņu. Tad tos pat nevajag mizot. Ja kūku cep no skābākiem āboliem, pēc atdzišanas to var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Ikdienas pēcpusdienas kafijai kūku var ēst klāt tāpat, bet svētku reizēs pasniegt ar sakultu putukrējumu.
Pasniegšanai:
Ābolus noskalo, nosusina un pārgriež uz pusēm. Izņem serdi un sagriež daivās, un tās – plānās šķēlītēs. Ābolus var nemizot, ja mizas nav ļoti cietas!
Uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru, ko ieziež ar eļļu. Uz tā izber un izlīdzina ābolu šķēlītes. Sāk karsēt cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai.
Olas sakuļ ar cukuru. Kuļ tik ilgi, līdz olu masa kļuvusi gandrīz balta, krēmīga un bieza.
Miltus izsijā caur sietu un lēnām iecilā olu masā. Vairs nekuļ! Mīklas konsistencei ir jābūt kā biezam skābajam krējumam.
Mīklu pārlej pāri āboliem un izlīdzina virsmu. Ja mīkla dažviet ābolus plāts malās nenosedz, tad cepoties mīkla izplūdīs pār visiem āboliem.
Uzkarsētajā krāsnī liek cepties ābolkūku. Cep ~ 25 minūtes, līdz virsma ir kļuvusi viegli brūna, un mīkla nelīp pie koka irbulīša.
Kad kūka ir izcepta, to izņem no cepeškrāsns. Uz kūkas uzklāj cepamo papīru un ļoti uzmanīgi izcepto ābolkūku ar visu plāti apmet otrādi. Lieto kādu stingrāku atbilstoša izmēra kartonu vai dēlīti, lai kūku var apgriezt.
Uzmanīgi no vienas malas noņem papīru, uz kura kūka cepās. Kad kūka ir atdzisusi, to sagriež gabaliņos.
Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru un pasniedz kopā ar kūku.
Komentāri: