Mīlenbaha-Endzelīna “Latviešu valodas vārdnīcā” sklandu rausis ir skaidrots kā apaļš rausis ar pildījumu vidū. Tas ir divu vārdu “raust” (apbērt) un “skland” savienojums. Par sklandām senos laikos dēvēja zedeņu žogus, nogāzes, un tā tika nosaukta arī rauša paceltā maliņa. Liecības par šo rausi saglabājušās jau no hercoga Jēkaba laikiem, kur tie tika celti galdā daudzās Kurzemes pilsētās un piejūras ciemos.
Raušu pamatnītēm:
Burkānu pildījumam:
Kartupeļu pildījumam:
Virsmai:
Gatavo raušu pamatnes: rudzu miltiem pievieno cukuru, sāli, rīvētu vai sadrupinātu sviestu. Ar rokām visu sadrupina kopā. Pievieno ar dakšu sakultu olu, un sāk mīcīt. Pamazām pievieno ūdeni. Visu mīca, līdz veidojas bieza, stingra masa.
No mīklas izveido kukulīti, to ietin pārtikas plēvē un noliek malā atpūsties. Ledusskapī neliek.
Gatavo kartupeļu pildījumu: kartupeļus novāra mīkstus, pievieno sviestu, saldo krējumu, sāli un ar dakšu samīca visu kopā viendabīgā masā.
Gatavo burkānu pildījumu: burkānus ar visām mizām novāra mīkstus. Atdzesē, nomizo un sablendē viendabīgā masā. Burkānu masai pievieno mannu, cukuru, skābo krējumu, sakultas olas un sāli. Visas sastāvdaļas samaisa kopā, vairs neblendē.
Gatavo kartupeļu pildījumu ar žāvētas gaļas gabaliņiem: gaļu sagriež mazos gabaliņos. Pievieno smalkos gabaliņos sagrieztus sīpolus un visu apcep. Samaisa kopā ar pusi no kartupeļu masas.
Sāk veidot pamatnītes: mīklu sadala sīkākos gabalos un izrullē 2–3 mm biezumā. Lielāko glāzi uzliek uz mīklas un izspiež apaļu formu.
Mazo glāzi viegli iespiež mīklas vidū un ceļ malas uz augšu, lai veidotos groziņa forma.
Pilda groziņus:
1. variants. Groziņu līdz pusei pilda ar kartupeļu pildījumu un virspusē liek burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
2. variants. Groziņu piepilda tikai ar burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
3. variants. Groziņu piepilda ar kartupeļu un gaļas pildījumu.
Groziņus kārto uz pannas un liek cepties līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 15m minūtes. Tad ņem ārā no krāsns un virsmu bagātīgi pārsmērē ar skābo krējumu.
Vēlreiz uzkaisa arī cukuru. Liek atpakaļ, un cep vēl 25 minūtes, līdz krējums virspusē sāk nedaudz ieplaisāt. Ņem ārā, un ar skābo vai saldo krējumu raušus pārsmērē vēlreiz, kamēr tie ir karsti, jo karstā masa uzsūc krējumu.
Pasniedz atdzesētus.
Paldies par recepti – nekad nekomentēju, bet šī nav pirmā reize, kad gatavoju sklandraušus (izmantoju variantu ar kartupeļiem un kūpināto gaļu), bet šeit minētās proporcijas mīklai ir perfektas – tā sanāca garda, viegli rullējama un manipulējama.
Lai skaisti svētki un vēlreiz – paldies!
Piekrītu par proporcijām, turklāt ne tikai mīklas sastāvdaļu, bet arī mīklas/pildījuma attiecība ir precīza.