Sklandu rauši

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Mīlenbaha-Endzelīna “Latviešu valodas vārdnīcā” sklandu rausis ir skaidrots kā apaļš rausis ar pildījumu vidū. Tas ir divu vārdu “raust” (apbērt) un “skland” savienojums. Par sklandām senos laikos dēvēja zedeņu žogus, nogāzes, un tā tika nosaukta arī rauša paceltā maliņa. Liecības par šo rausi saglabājušās jau no hercoga Jēkaba laikiem, kur tie tika celti galdā daudzās Kurzemes pilsētās un piejūras ciemos.

Sastāvdaļas

Raušu pamatnītēm:

  • 500 g rudzu miltu
  • 50 g sviesta
  • 1 ola
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 200 g ūdens
  • sāls

Burkānu pildījumam:

  • 500 g burkānu
  • 2 olas
  • 1 ēdamkarote mannas putraimu
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • 50–100 g cukura (atkarībā no tā, cik saldu vēlas)
  • sāls

Kartupeļu pildījumam:

  • 600 g kartupeļu
  • 80 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 200 g žāvētas, cauraugušas
  • gaļas
  • 1–2 lieli sīpoli
  • sāls

Virsmai:

  • skābais krējums
  • saldais krējums
  • cukurs (pēc izvēles)
  • malts kanēlis (pēc izvēles)
  • pārtikas plēve
  • mīklas rullis (vai pudele)
  • 2 glāzes vai bļodiņas pamatnīšu
  • veidošanai, ~ 7 un 11 cm/dm
  • zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Gatavo raušu pamatnes: rudzu miltiem pievieno cukuru, sāli, rīvētu vai sadrupinātu sviestu. Ar rokām visu sadrupina kopā. Pievieno ar dakšu sakultu olu, un sāk mīcīt. Pamazām pievieno ūdeni. Visu mīca, līdz veidojas bieza, stingra masa.
  2. No mīklas izveido kukulīti, to ietin pārtikas plēvē un noliek malā atpūsties. Ledusskapī neliek.
  3. Gatavo kartupeļu pildījumu: kartupeļus novāra mīkstus, pievieno sviestu, saldo krējumu, sāli un ar dakšu samīca visu kopā viendabīgā masā.
  4. Gatavo burkānu pildījumu: burkānus ar visām mizām novāra mīkstus. Atdzesē, nomizo un sablendē viendabīgā masā. Burkānu masai pievieno mannu, cukuru, skābo krējumu, sakultas olas un sāli. Visas sastāvdaļas samaisa kopā, vairs neblendē.
  5. Gatavo kartupeļu pildījumu ar žāvētas gaļas gabaliņiem: gaļu sagriež mazos gabaliņos. Pievieno smalkos gabaliņos sagrieztus sīpolus un visu apcep. Samaisa kopā ar pusi no kartupeļu masas.
  6. Sāk veidot pamatnītes: mīklu sadala sīkākos gabalos un izrullē 2–3 mm biezumā. Lielāko glāzi uzliek uz mīklas un izspiež apaļu formu.
  7. Mazo glāzi viegli iespiež mīklas vidū un ceļ malas uz augšu, lai veidotos groziņa forma.
  8. Pilda groziņus:
    1. variants. Groziņu līdz pusei pilda ar kartupeļu pildījumu un virspusē liek burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
    2. variants. Groziņu piepilda tikai ar burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
    3. variants. Groziņu piepilda ar kartupeļu un gaļas pildījumu.
  9. Groziņus kārto uz pannas un liek cepties līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 15m minūtes. Tad ņem ārā no krāsns un virsmu bagātīgi pārsmērē ar skābo krējumu. Vēlreiz uzkaisa arī cukuru. Liek atpakaļ, un cep vēl 25 minūtes, līdz krējums virspusē sāk nedaudz ieplaisāt. Ņem ārā, un ar skābo vai saldo krējumu raušus pārsmērē vēlreiz, kamēr tie ir karsti, jo karstā masa uzsūc krējumu.
  10. Pasniedz atdzesētus.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo raušu pamatnes: rudzu miltiem pievieno cukuru, sāli, rīvētu vai sadrupinātu sviestu. Ar rokām visu sadrupina kopā. Pievieno ar dakšu sakultu olu, un sāk mīcīt. Pamazām pievieno ūdeni. Visu mīca, līdz veidojas bieza, stingra masa.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No mīklas izveido kukulīti, to ietin pārtikas plēvē un noliek malā atpūsties. Ledusskapī neliek.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo kartupeļu pildījumu: kartupeļus novāra mīkstus, pievieno sviestu, saldo krējumu, sāli un ar dakšu samīca visu kopā viendabīgā masā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo burkānu pildījumu: burkānus ar visām mizām novāra mīkstus. Atdzesē, nomizo un sablendē viendabīgā masā. Burkānu masai pievieno mannu, cukuru, skābo krējumu, sakultas olas un sāli. Visas sastāvdaļas samaisa kopā, vairs neblendē.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo kartupeļu pildījumu ar žāvētas gaļas gabaliņiem: gaļu sagriež mazos gabaliņos. Pievieno smalkos gabaliņos sagrieztus sīpolus un visu apcep. Samaisa kopā ar pusi no kartupeļu masas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sāk veidot pamatnītes: mīklu sadala sīkākos gabalos un izrullē 2–3 mm biezumā. Lielāko glāzi uzliek uz mīklas un izspiež apaļu formu.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mazo glāzi viegli iespiež mīklas vidū un ceļ malas uz augšu, lai veidotos groziņa forma.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pilda groziņus:
1. variants. Groziņu līdz pusei pilda ar kartupeļu pildījumu un virspusē liek burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
2. variants. Groziņu piepilda tikai ar burkānu pildījumu. Pārkaisa ar cukuru.
3. variants. Groziņu piepilda ar kartupeļu un gaļas pildījumu.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Groziņus kārto uz pannas un liek cepties līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 15m minūtes. Tad ņem ārā no krāsns un virsmu bagātīgi pārsmērē ar skābo krējumu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vēlreiz uzkaisa arī cukuru. Liek atpakaļ, un cep vēl 25 minūtes, līdz krējums virspusē sāk nedaudz ieplaisāt. Ņem ārā, un ar skābo vai saldo krējumu raušus pārsmērē vēlreiz, kamēr tie ir karsti, jo karstā masa uzsūc krējumu.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz atdzesētus.

Komentāri:

  • Santa saka:

    Paldies par recepti – nekad nekomentēju, bet šī nav pirmā reize, kad gatavoju sklandraušus (izmantoju variantu ar kartupeļiem un kūpināto gaļu), bet šeit minētās proporcijas mīklai ir perfektas – tā sanāca garda, viegli rullējama un manipulējama.
    Lai skaisti svētki un vēlreiz – paldies!

  • Dace saka:

    Piekrītu par proporcijām, turklāt ne tikai mīklas sastāvdaļu, bet arī mīklas/pildījuma attiecība ir precīza.