Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.
Skābēti kāposti
Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
10 personām
Sastāvdaļas
vēlie kāposti
sāls
ķimenes
burkāni, dzērvenes pēc izvēles
koka vai plastmasas muciņa uzglabāšanai
Pagatavošana
Kāpostiem atdala ārējās lapas, noskalo un saēvelē tos skaidiņās.
Tīras muciņas dibenu izklāj ar kāpostu lapām. Bļodiņā sajauc sāli un cukuru attiecībā 2:1. Uz 100 kg kāpostu rēķina 0,5–2,5 kg sāls.
Saēvelētos kāpostus liek muciņā, pārkaisa ar sāls un cukura maisījumu, uzkaisa ķimenes un ar koka stampu stampā, līdz izdalās sula un kāposti sāk “čaukstēt”. Liek nākamo kāpostu porciju, pievieno garšvielas un atkal stampā. Turpina, līdz muciņa ir gandrīz pilna. Šajā brīdī pievieno rīvētu burkānu un/vai dzērvenes.
Kāpostus pārklāj ar kāpostu lapām, pārsedz ar tīru marli, uzliek nelielus koka dēlīšus un noslogo ar akmeni. Lai kāposti ieskābtu ātrāk, tos tur istabas temperatūrā, līdz beidzas aktīva to rūgšana.
Kāpostus uzglabā pagrabā.
Der zināt:
Lai kāposti izdotos cieti un kraukšķīgi, tos skābē jaunā mēnesī, ja vēlas mīkstus kāpostus, skābē vecā mēnesī. Cukuru kāpostiem var nepievienot un skābēt tikai ar sāli un ķimenēm.
Vai drik tikai ar balto cukuru jeb ari bruno?
Var likt arī brūno.