Skābeņu pesto

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Protams, īstais pesto ir un paliek no svaiga un smaržīga bazilika, ar labu olīveļļu, pikantu sieru un smaržīgiem ciedru riekstiem, bet kāpēc neizmantot to, ka zaļumu laikā šī tipa mērci var pagatavot no jebkuriem zaļumiem! Tādēļ skābenes un pesto ir tikai loģisks salikums. Gatavots ar grauzdētiem riekstiem, būs lieliska piedeva dažādām uzkodām. Piemēram, pikantām garnelēm, krāsnī ceptam baklažānam, tai pašai mīkstajai mocarellai ar tomātiem, brokastu avokado maizītēm vai pankūkām un galu galā sāļajām bulkām, ko uzcept no mīklas pārpalikumiem!

Atcerieties, ka, gatavojot pesto, jāpaļaujas uz savu garšu un jābūt gatavam, ka kaut ko no receptē rakstītā vajadzēs mazliet vairāk, kaut ko, piemēram, mazāk.

Sastāvdaļas

  • 250 g skābeņu
  • ~100 g smalki rīvēts Parmas siers
  • 70 g lobītu, nesālītu pistāciju
  • 70 g saulespuķu sēkliņu
  • 30 g ķirbju sēklu
  • sāls
  • 3 daiviņas ķiploku
  • vismaz 100 ml labas kvalitātes olīveļļas

Pagatavošana

  1. Vispirms uz pannas apgrauzdē riekstus. Nesālītas pistācijas, saulespuķu sēkliņas un arī ķirbju sēklas ber uz karstas pannas un apgrauzdē, bet nepiededzinot, lai nav deguma garšas. To var darīt arī krāsnī.
  2. Blenderī vispirms liek skābenes, sāli un mazliet siera. Lejot pamazām klāt olīveļļu, to visu sablendē. Pievieno riekstus un svaigus ķiplokus. Lejot klāt olīveļļu, turpina blendēt, līdz veidojas viendabīga masa. Nebaidieties nogaršot un pievienot sieru, sāli vai ķiplokus. Ko nu prasās.
  3. Jo vairāk liesiet olīveļļu, jo šķidrāks būs pesto. Man patīk tāds pabiezs un krēmīgs, citiem tieši otrādi – vijīgāks un mērcei līdzīgāks.
  4. Izvēlieties labas kvalitātes olīveļļu, droši var pievienot arī tādu ar izteiktu garšu, mazliet pikantu.