Sīpolu tarte tatin

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām

Sastāvdaļas

1 kg sīpolu

olīveļļa cepšanai

30 g bio sviesta

dāsna šķipsna sāls

1 ēdamkarote cukura

2 ēdamkarotes bio balzametiķa

2 ēdamkarotes ūdens

svaigs timiāns pasniegšanai

 

MĪKLAI

250 g bio kviešu miltu

125 g bio sviesta

60 ml ūdens

3 g sāls

1 ēdamkarote svaiga vai kaltēta timiāna

1 ola mīklas apsmērēšanai pirms cepšanas

 

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu. Virtuves kombainā liek visas mīklas sastāvdaļas un sablendē gandrīz viendabīgā masā. Visu izber uz galda un ar rokām izveido mīklas disku, kas turas kopā, bet nepārmīca, lai tā pēc cepšanas paliktu drupana un trausla. Mīklas disku ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, kamēr sagatavo sīpolus.
  2. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un abus galus nogriež tā, lai visas sīpolu pusītes būtu maksimāli vienāda augstuma.
  3. Uz pannas lej olīveļļu, pievieno sviestu, cukuru un sāli. Pannu uzsilda uz vidējas liesmas, līdz izkūst sviests. Pannā kārto sīpolus ar griezuma pusi uz leju un cep zem vāka apmēram 5 minūtes, tad pievieno balzametiķi un ūdeni, cep vēl 5 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Tad sīpolus apgriež un cep no otras puses vēl 5–7 minūtes zem vāka.
  4. Mīklu izņem no ledusskapja, izrullē apmēram 3 mm biezu apli, piemēra, lai tiktu nosegts viss cepšanas trauka diametrs.
  5. Tartes cepšanas traukā kārto saceptos sīpolus ar griezuma vietu uz leju, cieši blakus citu citam. Sīpolus pārlej ar šķidrumu, kad palicis pannā, kurā tie tika cepti. Pāri liek izrullēto mīklu, ko viegli piespiež sīpoliem.
  6. Mīklu apsmērē ar sakultu olu, liek līdz 200 ºC temperatūrai sakarsētā krāsnī un cep 20–25 minūtes, līdz mīklas cepurīte ir zeltaini brūna un sīpoli karamelizējušies.
  7. Tartei ļauj pastāvēt 5–10 minūtes istabas temperatūrā, pirms pasniegšanas to izņem no cepšanas trauka un apgriež otrādi uz pasniegšanas šķīvja. Dekorē ar timiānu.