“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.
Sēņu pastēte
Viegla
līdz 1 h
4 personām
Šī pastēte garšos lieliski, vienkārši uzsmērēta uz maizītes, īpaši rupjmaizes. To var izmantot arī kā pildījumu tartēs un pīrāgos, tā dos dziļu umami garšu, kas parasti pietrūkst veģetārajos ēdienos.
Sastāvdaļas
500 g sēņu, kādas ir pieejamas, piemēram, šampinjoni
5 zariņi svaiga timiāna
3–4 ēdamkarotes sojas mērces
1–2 daiviņas ķiploku
100 g Parmas siera
½ tējkarotes cukura
sviests, sāls
pēc izvēles var pievienot nelielu buntīti pētersīļu un 40 ml baltvīna – tas nav obligāti, bet piešķirs interesantāku aromātu
Pagatavošana
Sēnes cep sviestā, pievienojot timiāna zariņus un ķiplokus. Cep, līdz sēnes kļūst zeltaini brūnas. Ja izmanto baltvīnu, tad to pievieno gatavošanas beigās un ļauj notvaicēties vismaz pusei tā daudzuma, kam karstā pannā vajadzētu notikt ļoti ātri.
Visu liek blenderī, izlasot ārā kokainos timiāna zariņus. Pievieno lielāko daļu siera, atstājot dažas šķēlītes, ko likt uz maizītēm tekstūras kontrastam. Visu sablendē un pēc garšas pievieno vēl sāli, sojas mērci un cukuru.
Komentāri: