Sāk ar sēņu risoto pagatavošanu. Lai varētu uztaisīt saturīgas arančīnu bumbiņas, risoto masai jābūt pilnībā atdzisušai un jānostāvas ledusskapī vismaz 3 stundas.
Dziļā pannā sakarsē eļļu, liek smalki sakapātu sīpolu, timiāna lapiņas, sakapātas ķiploka daiviņas un cep, līdz sīpoli caurspīdīgi.
Tad pannai pievieno sausus rīsus un tos apcep, līdz tie kļūst caurspīdīgi, uzmanot, lai nepiedeg.
Pievieno baltvīnu, un ļauj tam notvaicēties. Tad pamazām, pa vienam kausiņam pievieno buljonu. Nākamo buljona devu pievieno, kad iepriekšējā ir uzsūkusies rīsos.
Paralēli uz citas pannas sacep smalki sagrieztas sēnes. Tad tās pievieno risoto.
Turpina pakāpeniski pievienot buljonu, līdz rīsi gatavi un buljons izlietots. Ja rīsi nav gatavi, tad jāpievieno papildu buljons.
Pagatavo mērci. Cepamajā traukā liek ķiršu tomātiņus, sagrieztu sīpolu un uz pusēm pārgrieztas ķiploka daiviņas, pārber ar sāli, pipariem, cukuru, pievieno olīveļļu un balzametiķi. Visu viegli iemaisa, liek līdz 180 ºC temperatūrai sakarsētā krāsnī un cep 30–40 minūtes. Kad tomātiņi gatavi, visu kopā ar sīpoliem, ķiplokiem liek virtuves kombainā un sablendē viendabīgā mērcē.
Pagatavo arančīnas. Mocarellu sagriež 1 x 1 cm lielos kubiņos. Ar ēdamkaroti ņem golfa bumbiņas izmēra risoto, saplacina to plaukstās, pa vidu ieliek vienu mocarellas gabaliņu un saveļ bumbiņā. Turpina, līdz izlietots viss risoto un mocarella.
Katlā uzkarsē eļļu līdz 150 ºC temperatūrai. Katru bumbiņu apviļā miltos, tad sakultā olā un tad rīvmaizē. Arančīnu bumbiņas liek karstā eļļa un fritē apmēram 5 minūtes, līdz tās ir zeltaini brūnas. Reizē vēlams cept ne vairāk kā 4 bumbiņas, lai eļļa pārāk nepazemina temperatūru. Pēc fritēšanas bumbiņas ieteicams nosusināt uz virtuves papīra dvieļa, lai notecinātu lieko eļļu.
Arančīnu bumbiņas pasniedz siltas ar krāsnī cepto tomātu mērci.
Komentāri: