SENOVINIAI GRYBUKAI

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 400 g kviešu miltu
  • 200 g sviesta
  • 200 g skābā krējuma
  • 180 g cukura
  • 3 olas
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 3/4 tējkarotes kanēļa
  • 1/2 tējkarotes maltu krustnagliņu

 

BALTĀS KRĀSAS GLAZŪRAI

  • 1 olas baltums
  • 200 g pūdercukura
  • 1 ēdamkarote ūdens

 

TUMŠAJAI GLAZŪRAI

  • 300 g tumšās šokolādes

 

  • eļļa cepamās formas ieziešanai

Pagatavošana

Apmēram 40 gabaliem

  1. Lielā bļodā ber cukuru, pievieno visas olas un olu dzeltenumus un ar mikseri puto apmēram 2 minūtes, tad putojot pievieno izkausētu un nedaudz atdzesētu sviestu un skābo krējumu.
  2. Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar cepamo pulveri, kanēli un samaltām krustnagliņām.
  3. Sausās sastāvdaļas ber iepriekš sakultajās slapjajās un ar mikseri saputo viendabīgā masā.
  4. Uz plīts sakarsē sēnīšu cepšanai paredzētu formu, to ieziež ar eļļu, katrā pilda apmēram tējkaroti mīklas, un gatavo sēnītes no abām pusēm brūnas.
  5. Pagatavo balto glazūru. Bļodiņā sajauc pūdercukuru ar olas baltumu un ūdeni. Ja šķiet, ka glazūra ir pārāk bieza, var pievienot vēl nedaudz ūdens.
  6. Atdzesētu sēnīšu kātiņus iemērc baltajā glazūrā, lieko nokrata, kātiņa apakšējo daļu iemērc magoņu sēkliņās, un sēnītes novieto augšpēdus, līdz baltā glazūra ir pilnībā sastingusi. Lai glazūra nepieskartos galdam, sēnītes var izkārtot bļodiņā ar cukuru vai rīsiem.
  7. Karsta ūdens tvaikos izkausē gabaliņos salauztu šokolādi. Sēnīšu “cepurītes” iemērc šokolādē, lieko nokrata, un sēnītes atkal novieto tā, lai mitrā daļa nesaskaras ar galdu. Sēnītes ir gatavas, kad šokolāde pilnībā ir sacietējusi.