Sarkano greipfrūtu salāti

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Šajos salātos var izmantot jebkādus augļus, īpaši garšīgi būs citrusaugļi, jo to svaigums patīkami kontrastēs ar saldeni smaržojošo kokosriekstu mērci. Viens pats greipfrūts arī garšos lieliski, un būs ļoti vienkārši un ātri pagatavojams saldais ēdiens.

Sastāvdaļas

  • 2 lieli sarkanie greipfrūti
  • 250 g Indijas riekstu
  • 100 g kokosriekstu skaidiņu
  • 200 ml ūdens
  • sula un miziņa no 1–2 laimiem
  • sula no 1 apelsīna
  • buntīte piparmētru
  • 4 lielas ēdamkarotes kļavu vai cukura sīrupa

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, un liek grauzdēties Indijas riekstus ~ 7–10 minūtes, bet svarīgi ir tos pieskatīt, jo pat mazāk nekā minūtes laikā tie var sadegt. Tiem jābūt viscaur vienmērīgi kraukšķīgiem.
  2. Uz sausas pannas sagrauzdē kokosriekstu skaidiņas, līdz tās kļūst gaiši brūnas, tas piešķirs mērcei dziļāku un siltāku aromātu.
  3. Blenderī liek kokosriekstu skaidiņas, laima un apelsīnu sulu, kļavu vai cukura sīrupu un 100 ml ūdens, sablendē un atstāj uz ~ 10 minūtēm turpat blenderī, lai kokosriekstu skaidiņas sasūcas ar ūdeni. Kad rieksti mazliet atdzisuši, ⅔ liek pie kokosriekstu skaidiņām blenderī, pievienojot vēl 100 ml ūdens. Mērcei jābūt krēmīgai, konsistences ziņā līdzīgai skābajam krējumam, ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Noregulē garšu, saldumam pieliekot vēl sīrupu, skābumam – laima sulu.
  4. Sarkanajam greipfrūtam ar nazi nogriež ārējo miziņu, lai tam ārmalās nebūtu klāt balto plēvīšu, un sagriež to 1 cm biezās šķēlēs. Mērci izlej uz liela šķīvja, pa virsu kārto greipfrūtu šķēles, ko pārber ar atlikušajiem grauzdētajiem riekstiem, pārrīvē laima miziņu un pārber piparmētru lapas.