Kāpēc gan bieti neizmantot kā savdabīgu pesto pastas ēdienā? Mūsuprāt, ļoti latvisks, tajā pašā laikā mūsdienīgs piegājiens bietei. Turklāt veselīgs, krāsains un jāteic arī – gards. Linda gan pati saka – sieviešu salāti, jo noteikti garšos vairāk sievietēm.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Bietes nomizo, sagriež vidēja lieluma gabaliņos, liek uz plāts kopā ar ķiploka daiviņām un apslaka ar olīveļļu. Cep ~ 30 minūtes, kamēr mīkstas. Izmantojot jau vārītas bietes, gatavošanas laiku iespējams samazināt līdz 10 minūtēm.
Kamēr cepas bietes, pagatavo pastu līdz al dente konsistencei. Uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz ollīveļļas, sāli un pastu. Olīveļļa jāpievieno vispirms, lai pasta vāroties nesaliptu.
Kad bietes gatavas, tās ņem ārā no krāsns un nedaudz atdzesē. Pārlej ar balzametiķi.
Bietes ar ķiplokiem liek blenderī, pievieno 2/3 rīvēta cietā siera, un visu sablendē viendabīgā, vijīgā masā. Blendējot ik pa laikam jāpievieno olīveļļa, lai masa būtu vijīga un spīdīga. Biešu masu liek dziļā pannā un karsē.
Kad bietes gandrīz varās, maisot pievieno saldo krējumu. Kad mērce uzmet burbuli, to noņem no plīts un mazliet atdzesē.
Biešu mērci pievieno pastai, un visu sacilā kopā, līdz pasta iegūst viendabīgu tumši sarkanu krāsu. Pasniedz pārkaisītu ar atlikto sieru, melnā sezama sēkliņām un svaigu raudeni.
Garšo labi, lai gan man bija vārītas bietes no veikala… Domāju, ka ar ceptām garšotu vēl labāk.
Pēc izskata – lielisks ēdiens helovīniem. 🙂