Salāti ar mellenēm un kazas sieru, un melleņu kečups

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
3 personām

Sastāvdaļas

Salātiem:

  • Zaļumi – ozollapu vai citi lapu salāti, kas sezonā svaigākie
  • Rukola – maza buntīte
  • 150 g ķirštomātu
  • 70 – 100 g ar cukuru grauzdēti rieksti (mandeles, pekanrieksti vai labi valrieksti)
  • 100 g mellenes
  • 70 g drupināta kazas vai fetas siera

Mērcei:

  • Burciņa ar vāku
  • Sula no 2/3 citrona
  • Ēdamkarote medus
  • 100 ml olīveļļas
  • Smalki saberzta ķiploka daiviņa
  • 2 šķipsnas sāls
  • Lapiņas no piparmētru buntītes – 4-5 zariņiem (smalki sakapātas)

Kečupam:

  • 300 ml mellenes
  • 1 liels smalki sagriezts sīpols
  • 50 ml rīsu etiķa
  • 50 g brūnā cukura
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote smalki sakapāta ingvera
  • Burciņa

Pagatavošana

  1. Pagatavo salātus: riekstus sagrauzdē uz pannas ar nedaudz cukuru, lai cukurs izkūst un saķeras ap riekstiem. Atdzesē, pēc tam sakapā nedaudz smalkāk.
  2. Mērcei burciņā izspiež citrona sulu, pievieno olīveļļu, medu, ķiploku, sāli un piparmētras, aizskrūvē vāku un krata, lai visas sastāvdaļas labi sajaucas. Atstāj uz laiciņu malā, lai medus un sāls pilnībā izkūst.
  3. Samazgā visas salātu sastāvdaļas un nožāvē salātu žāvētājā vai izgriežot ar dvieli. Mellenes atstāj uz dvielīša, lai notek liekais ūdens.
  4. Noregulē mērces garšu, pievienojot pēc vajadzības medu, citronu sulu vai sāli.
  5. Sastāvdaļas liek lielā bļodā un pārlej ar mērci tieši pirms pasniegšanas.
  6. Pagatavo kečupu: pannā apcep sīpolus uz lēnas liesmas, pievieno mellenes, etiķi, cukuru, ingveru un sāli.
  7. Gatavo aptuveni 15-20 min.
  8. Tad masu nedaudz atdzesē un sablenderē. Pievieno vēl cukuru un sāli pēc garšas un pilda burciņā.