Sāļās zirņu- kaņepju „trifeles”

Viegla
līdz 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

  • 600 g pelēko zirņu
  • 5-6 lieli kartupeļi
  • 100 g sviesta
  • 125 g kaņepju sviesta
  • sezama sēkliņas
  • sāls

Variācijai ar žāvētu gaļu:

  • 100 g žāvētas gaļas vai speķa
  • 1 sīpols
  • malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Iepriekšējā vakarā zirņus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties. Nākamajā dienā zirņiem nolej ūdeni un pārlej ar svaigu ūdeni tā, lai ūdens nosedz visus zirņus un ir vismaz 2 cm tiem pāri. Vāra zirņus mīkstus. Sāli nepievieno. Kartupeļus nomazgā, nomizo un novāra sālsūdenī. Uz sausas, sakarsētas pannas apgrauzdē sezama sēkliņas. Tad tās uzber uz lēzena šķīvja, kur vēlāk būs ērti apviļāt „trifeles”. Variācijai ar žāvētu gaļu. Nomizo sīpolu un smalki sakapā. Gaļu smalki sagriež. Uz pannas uzkarsē eļļu un visu apcep.
  2. Veido „trifeļu” masu. Lielā bļodā liek vārītos zirņus, kartupeļus, mīkstu (bet ne izkausētu) sviestu un kaņepju sviestu. Variācijai ar žāvēto gaļu – pievieno arī sacepto gaļu ar sīpoliem. Samaļ visu viendabīgā masā. Šajā brīdī „trifeļu” masa ir jāpagaršo, un, ja nepieciešams, jāpievieno sāls un pipari.
  3. Samitrina rokas (lai masa neliptu pie rokām) un veido vienādas, nelielas (apmēram 2 cm diametrā) bumbiņas.
  4. Katru „trifeli” apviļā sezama sēkliņās. Pasniedz aukstas kā uzkodas ar grauzdētu maizīti vai svaigiem dārzeņiem.
1. pagatavošanas solis
Zirnu trifeles 1

Iepriekšējā vakarā zirņus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties. Nākamajā dienā zirņiem nolej ūdeni un pārlej ar svaigu ūdeni tā, lai ūdens nosedz visus zirņus un ir vismaz 2 cm tiem pāri. Vāra zirņus mīkstus. Sāli nepievieno. Kartupeļus nomazgā, nomizo un novāra sālsūdenī. Uz sausas, sakarsētas pannas apgrauzdē sezama sēkliņas. Tad tās uzber uz lēzena šķīvja, kur vēlāk būs ērti apviļāt „trifeles”.

2. pagatavošanas solis
Zirnu trifeles 2

Veido „trifeļu” masu. Lielā bļodā liek vārītos zirņus, kartupeļus, mīkstu (bet ne izkausētu) sviestu un kaņepju sviestu. Variācijai ar žāvēto gaļu – pievieno arī sacepto gaļu ar sīpoliem. Samaļ visu viendabīgā masā. Šajā brīdī „trifeļu” masa ir jāpagaršo, un, ja nepieciešams, jāpievieno sāls un pipari.

3. pagatavošanas solis
Zirnu trifeles 3

Samitrina rokas (lai masa neliptu pie rokām) un veido vienādas, nelielas (apmēram 2 cm diametrā) bumbiņas.

4. pagatavošanas solis
Zirnu trifeles 4

Katru „trifeli” apviļā sezama sēkliņās. Pasniedz aukstas kā uzkodas ar grauzdētu maizīti vai svaigiem dārzeņiem.