Šakšuka

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Šis ir tipisks Izraēlas brokastu ēdiens, kas cēlies Ziemeļāfrikā, no kurienes Izraēlā atgriezušies daudz ebreju. Šakšuka ne tikai izskatās, bet arī garšo lieliski – tā ir sātīga un reizē svaiga, ļoti aromātiska, bet koncentrētie tomāti tai piešķir izteiktu umami garšu.

Sastāvdaļas

  • 2 sarkanie sīpoli
  • 5 daiviņas ķiploku, sasmalcinātu
  • 1 čili pipars vai ½ tējkarotes kaltētu čili pārslu
  • 1 tējkarote kumīna (ideāli, ja samalta)
  • 1 tējkarote koriandra sēklu (ideāli, ja samaltu)
  • 2–3 svaigas vai konservētas paprikas
  • 800 g svaigu vai konservētu sasmalcinātu tomātu
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 3 ēdamkarotes sojas mērces
  • sāls
  • 3–4 olas

 

PAPILDIESPĒJAS

  • 200 g vārītu vai konservētu turku zirņu
  • neliela buntīte sakapātu pētersīļu vai koriandra zaļumu
  • maizīte, svaigais labne siers vai jogurts pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Sīpolus sagriež nelielos gabaliņos. Izmērs nav tik būtisks, galvenais, cepot sīpolus, ir tos karsēt pannā uz lēnas uguns un izcept līdz galam – neļaut piedegt, bet cept, līdz tie kļūst nedaudz caurspīdīgi, tas aizņems ~ 5–10 minūtes.
  2. Pievieno čili, kumīnu un koriandra sēklas. Cep maisot vēl ~ 2 minūtes, tad pievieno gabaliņos sagrieztu papriku, ķiplokus, pacep vēl pāris minūtes.
  3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai.
  4. Pievieno sasmalcinātos tomātus, tomātu pastu un sojas mērci un sāli. Sakarsē visu, ik pa laikam apmaisot. Noregulē garšu, pievienojot vairāk sāls vai cukura, ja ir jāizlīdzsvaro skābums.
  5. Ja pievieno turku zirņus, tad to dara tagad, iemaisot pie tomātiem un paprikas.
  6. Šakšukas virspusē uzsit olas, pakarsē pāris minūtes, un pannu liek sakarsētajā cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm vai kamēr olas ir izcepušās līdz vēlamajai konsistencei.
  7. Pārber pāri sakapātus pētersīļus vai kinzu un pasniedz ar maizīti un labne sieru vai jogurtu.