Rudzu medus kūka ar marmelādi

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
10 personām

Svētki ir iemesls kūkai, un šī rudzu medus kūka savaldzinās katra latvieša sirdi. Mīksts medus biskvīts un skābais krējums ar marmelādes gabaliņiem rada neticami gardu salikumu, kas nespēs atstāt vienaldzīgu nevienu.

Sastāvdaļas

  • 350 g medus
  • 200 g brūnā cukura
  • 3 olas
  • 400 g kviešu miltu
  • 100 g rudzu miltu
  • 2 tējkarotes sodas
  • 1,5 litri skābā krējuma 30 %
  • 1 paciņa marmelādes

Pagatavošana

1. Mazā katliņā izkausē medu un cukuru. Pārlej bļodā un nedaudz padzesē. Pievieno pa vienai sakultas olas un iemaisa.
2. Pievieno miltus, sodu un samaisa viendabīgā mīklā.
3. Uz cepamā papīra uzzīmē vēlamā izmēra riņķus un ar slapju karoti (iemērcē ūdenī) izsmērē mīklu pa to plānā kārtā (mīkla cepoties pacelsies). No šī daudzuma vajadzētu sanākt 5–6 kārtām 28 cm/dm.
4. Cep pa vienai kārtai 180 °C temperatūrā 8–9 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna. Atdzesē.
5. Liek kopā kūku. Pirmajai kārtai uzsmērē krējumu, izkaisa sagrieztus marmelādes gabaliņus, liek nākamo kārtu. Tā turpina, līdz kūka salikta. Virskārtai arī uzsmērē krējumu un dekorē ar marmelādi, ogām vai ko citu.