Rudenīgie ceptu ķirbju un biešu salāti ar zemesriekstu sviesta mērci

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Šī recepte vislabāk iederēsies vasaras noslēguma vai rudens sezonā, kad mūsu piemājas dārziņā nogatavojušie pirmie ķirbji un citi labumi. Salāti ir gana sātīgi, un būs lielisks cienasts gan ikdienā, gan svētku reizē.

Kā jau nodod salātu nosaukums, šajā receptē galvenā sastāvdaļa ir ķirbis. ”Gatavo 3” komandas meistars Uģis Veits norāda, – ja iespējams, vislabāk izvēlēties sviesta ķirbi, jo tas savā konsistencē ir blīvāks un cietāks par citiem saviem sugas brāļiem, tāpēc pēc cepšanas neizjūk.Lai ķirbis vienmērīgi gatavotos, tas jāizklāj uz pannas un jāierīvē ar olīveļļu un nedaudz sāli.Vēl viens zelta vērts ieteikums no Uģa, turklāt tas noderēs visās receptēs, kurās ir darīšana ar sarkanajām bietēm. Proti, ja nākas griezt sarkanās bietes, tad šo darbiņu labāk atstāt uz beigām, jo sarkanās bietes sakrāsos dēlīti, un kurš gan vēlētos dēlīti mazgāt divreiz, ja to var darīt vienu reizi?

 

Sastāvdaļas

Salātiem:

  • 200 g sviesta ķirbja
  • 200 g sarkano biešu
  • 70 g salātu
  • 1 granātābols
  • 100 g brinzas siera

Mērcei:

  • 80 g zemesriekstu sviesta
  • 2 laimi
  • 20 ml sojas mērces
  • 20 ml zivju mērces
  • 50 g brūnā cukura
  • 1 daiviņa ķiploka
  • 1 čili

Pagatavošana

  1. Nomizo un sagriež gabalos sviesta ķirbi. Liek uz cepešpannas, ierīvē ar eļļu un sāli un liek cepties krāsnī 200 ºC temperatūrā 15 minūtes.
  2. Pagatavo mērci. Blenderī liek izspiestu laima sulu, sakapātu čili un attīrītu ķiploka daiviņu, pievieno pārējās sastāvdaļas. Blendē līdz viendabīgai mērcei, nogaršo un pielabo garšu pēc gaumes.
  3. Nogriež no kātiem un sagriež smalkāk kale salātu, liek to bļodā.
  4. Sadala un iztīra granātābolu no serdes, pievieno bļodai.
  5. Sagriež vārītas bietes daivās un pievieno bļodā. Liek klāt ķirbi, piedrupina 2/3 brinzas, pievieno mērci un kārtīgi apmaisa.
  6. Kārto uz šķīvja salātus, dekorē ar atlikušo brinzu un granātābola sēkliņām.

Komentāri: