Sāļā tarte ar ķirbi un sēnēm

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Ja gaidāmi ciemiņi vai kādas svinības, sāļā tarte, tautā arī saukta par pīrāgu, ir labs risinājums, kas ne tikai izskatīsies apetelīgi skaisti, bet būs arī gana sātīgs piedāvājums viesiem. No vienas standarta izmēru veidnes pietiks pat līdz astoņiem ēdājiem.

Rudenī šī recepte būs īpaši noderīga, jo ir vēl viens risinājums, kur izmantot salasītās bekas un gailenes. Taču tikpat labi šis ēdiens garšos ar šampinjoniem, kas veikalos pieejami visās sezonās.

Tarte labi garšos ar vienkāršiem lapu salātiem, kas pagatavoti ar olīveļļas mērci.

Tartes pamatnes sagatavošanas noslēpums! Kā norāda “Gatavo 3” meistare Linda, tad tartes mīklas pamatnes sagatavošanā jāņem vērā dažas būtiskas lietas. Pirmkārt, to pirms cepšanas, jau izliktu ietaukotā veidnē, vēlams 30 minūtes paturēt aukstumā, piemēram, ledusskapī. Taču svarīgākais – mīklā sabakstīt caurumiņus, lai cepšanas laikā tā neuzbriestu. Tartes pamatni var veidot gan no smilšu, gan kārtainās mīklas.

Sastāvdaļas

Pamatnei:

  • 200 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 100 g cietā siera
  • 1 ola

Pildījumam:

  • 300 g ķirbja
  • 200 g sēņu
  • 4 olas
  • 100 ml saldā krējuma
  • 100 g cietā siera

“Latplanta” garšvielas:

  • 1 ēdamkarote diļļu
  • 1 tējkarote pētersīļu
  • 1 tējkarote raudeņu
  • 2 ēdamkarotes drupinātu ķiploku

Pagatavošana

  1. Ķirbim nogriež mizu, sagriež mazos (aptuveni 1 cm lielos) kubiņos un cep cepeškrāsnī uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru, aptuveni 10 minūtes 180 grādos.
  2. Pagatavo mīklu. Miltus sajauc ar rīvētu cieto sieru un rīvētu, aukstu sviestu. Mīca ar rokām, līdz izveidojusies drupana, rīvmaizei līdzīga masa. Pievieno vienu olu un iemīca masā, līdz tā kļūst elastīga.
  3. Gatavu mīklu izrullē, tad liek ietaukotā tartes veidnē, sadursta ar dakšiņu un ar visu tartes veidni liek aukstumā uz 30 minūtēm atpūsties.
  4. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem un tartes pamatni liek cepties 10 minūtes.
  5. Tikmēr sēnes sagriež plānās šķēlītēs un sajauc kopā ar ķirbi un garšvielām.
  6. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olas, pievieno saldo krējumu un rīvētu cieto sieru vai sagrieztu kausēto sieru.
  7. Izceptai pamatnei pāri kārto dārzeņus un visam pāri lej šķidro masu.
  8. Cep 180 grādos 25-30 minūtes.
  9. Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē. Labi garšos ar zaļiem lapu salātiem.