Rostbifa marinādes

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Vislabākās marinādes gaļai sanāk tad, kad nekā nav un ir jāliek lietā iztēle. Paskatieties, kas sezonai raksturīgs, un sāciet darboties.

Arī proporcijas ne vienmēr ir nepieciešamas līdz mililitram precīzas, drīzāk jāļauj intuīcijai darboties, un tad arī rezultāts būs lielisks.

Liellopu fileja ir labs gaļas gabals, kas ir pietiekami dārgs, lai to tāpat vien sabojātu, to gatavojot pārāk sarežģīti. Vislabākā garša gaļai būs tad, ja pirms cepšanas to laikus iemarinēsiet, nostāvināsiet, cepsiet un pēc tam atkal kādu brīdi noturēsiet pirms griešanas.

Liellopu gaļa nav tas gabals, ko es marinēju ilgi. Manai gaumei un garšas kārpiņām pietiek, ja gaļa tiek sagatavota kādu stundu iepriekš un tad cepta.

 

Sastāvdaļas

liellopa fileja ~ 1 kg

Brūklenes un ķiploki

  • 2 saujas svaigu brūkleņu
  • 3–4 daiviņas ķiploku
  • pāris ēdamkarotes labas olīveļļas
  • šķipsniņa sāls

Sviests un melnā sāls

  • 100 g mīksta sviesta istabas temperatūra
  • 1 tējkarote melnā sāls (var izmantot arī citu sāli, vēlams, lielgraudu)
  • šķipsniņa rozā piparu (mazliet saspaidīti piestā)

Rozmarīns un medus

  • 2 lielas ēdamkarotes medus
  • pāris ēdamkarotes olīveļļas bez izteiktas garšas
  • 1 daiviņa ķiploka, sīki sakapāta vai ķiplokspiedē spiesta
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

Brūklenes un ķiploki

Īsts vitamīnu kokteilis, kas garšai piešķir patīkamu smaržu, asumiņu no ķiploka un ogu piegaršu.

  1. Ogas piestā saspaida, pievieno sasmalcinātu ķiploku un sāli. Visu kopā vēlreiz piestā saspaida vienmērīgā putrā, pievieno olīveļļu un samaisa.
  2. Gaļu ierīvē ar marinādi un atstāj dziļākā šķīvī uz kādu stundu.
  3. Uz pannas uzkarsē olīveļļu, gaļu apcep no katras puses ~ 2 minūtes, liek iepriekš sakarsētā krāsnī (līdz 220 °C temperatūrai) un cep ~ 15–20 minūtes. Cepšanas ilgums ir ļoti atkarīgs no filejas lieluma un biezuma.
  4. Kad gaļa izņemta no krāsns, to, apsegtu ar foliju, atpūtina uz dēlīša pirms griešanas. Tai jābūt viegli sārtai.

Sviests un melnā sāls

Mazliet citāda marināde, kas ļaus gaļu cept sviestā, nevis eļļa. Sviests gaļai dod patīkami zīdainu garšu.

  1. Sviestu istabas temperatūrā labi saspaida ar dakšiņu vai karoti, pievieno sāli un mazliet piparu un labi samaisa.
  2. Sviesta masu pamazām liek uz gaļas tā, lai veidojas laba kārtiņa.
  3. Gaļu kopā ar sviesta kārtiņu atstāj uz kādu brīdi, lai ievelkas garšas, un tad liek cepties.
  4. Tā kā sviests uz pannas uzreiz izkusīs, gaļu liek uzreiz cepties iepriekš sakarsētā krāsnī (~ 220 °C temperatūrā) paliela izmēra pannā, lai, sviestam kūstot, gaļa “nenoslīkst” un nevārās.
  5. Gaļu cep ~ 20–25 minūtes, vadoties no gaļas gabala lieluma. Kad gaļa gatava, izņem no krāsns, ļauj zem folija nostāvēties kādu brīdi un tikai tad griež. Gaļai jābūt viegli sārtai.

Rozmarīns un medus

Visai klasisks garšu salikums, bet piestāv rudenim. Vēl klāt pievienojot mazliet ķiploka, sanāk patīkami bieza marināde, kas gaļai dos labu garšu un smaržu. Medus nedaudz karamelizēs gaļu cepšanas laikā.

  1. Medu samaisa kopā ar eļļu, pievieno sāli un sīki sakapātu ķiploku. Visu labi samaisa, un, izmantojot otiņu vai karoti, iesmērē gaļu.
  2. Gaļu ar marinādi atstāj uz kādu brīdi, lai ievelkas garšas, un tad liek cepties.
  3. Uz pannas uzkarsē olīveļļu, gaļu apcep no katras puses ~ 2 minūtes, liek iepriekš sakarsētā krāsnī (līdz 220 °C) un cep ~ 15–20 minūtes. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no filejas lieluma un biezuma.
  4. Kad gaļa izņemta no krāsns, to, apsegtu ar foliju, atpūtina uz dēlīša pirms griešanas. Tai jābūt viegli sārtai.