RIEKSTU SACEPUMS AR DZĒRVEŅU MĒRCI

Prasa meistarību
līdz 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

  • 3 ēdamkarotes eļļas cepšanai
  • 1 liels sīpols
  • 2 selerijas kāti
  • 150 g cepamā ķirbja
  • 10 zariņi timiāna
  • 1 zariņš rozmarīna
  • 1 tējkarote paprikas pulvera
  • 200 g brūno šampinjonu
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2 ēdamkarotes balzametiķa
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces
  • 1 bundžiņa lēcu
  • 1 bundžiņa turku zirņu
  • 50 g lazdu riekstu
  • 100 g pekanriekstu
  • 50 g mandeļu
  • 50 g žāvētu dzērveņu
  • miza un sula no ½ apelsīna

 

MĒRCEI

  • 170 g liellogu dzērveņu
  • 100 ml cukura
  • 120 ml ūdens
  • miziņa un sula no 1 citrona

Pagatavošana

  1. Smalki sagrieztu sīpolu un selerijas kātus liek cepties sakarsētā pannā ar eļļu. Kad sīpoli zeltaini, pievieno sarīvētu ķirbi, sasmalcinātu rozmarīnu, timiānu un paprikas pulveri, un visu apcep.
  2. Atsevišķi sakarsētā pannā ar eļļu apcep šķēlītēs sagrieztus šampinjonus, līdz tie ir zeltaini, cepšanas beigās pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sāli.
  3. Saceptās sēnes iemaisa sacepto dārzeņu masā, pievieno balzametiķi, sojas mērci un tomātu pastu.
  4. Virtuves kombainā vai blenderī liek vārītās lēcas un turku zirņus (bez šķidruma) un viegli samaļ, bet ne pilnībā. Samalto masu iemaisa pie saceptajiem dārzeņiem.
  5. Tad virtuves kombainā vai blenderī liek riekstus un dzērvenes un samaļ gandrīz pilnībā līdz viegli graudainai masai. Samaltos riekstus iemaisa gatavajā masā, pievieno sarīvētu apelsīna miziņu un sulu.
  6. Gatavo masu liek cepamajā formā, kas izklāta ar cepamo papīru, un kārtīgi piepresē. Virspusi pārsmērē ar eļļu. Liek cepties līdz 200 ºC temperatūrai iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 25–20 minūtes.
  7. Pagatavo mērci. Katliņā liek visas sastāvdaļas, uzvāra, līdz dzērvenes sāk sadalīties, nogriež uguni uz mazāko un turpina lēni vārīt, līdz veidojas džema konsistence.