Rauga mīklas smalkmaizītes lielai saimei

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

Rauga mīklai:

  • 2 kg miltu
  • 300 ml kefīra vai paniņu
  • 800 ml ūdens
  • 1 paciņa Dr. Oetker rauga
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 150 g cukura
  • 150 g sviesta
  • 1 ola

Magoņu pildījumam:

  • 175 g sviesta
  • 100 g magones
  • 150 g cukura

Kanēļa pildījumam:

  • 175 g sviesta
  • 1 paciņa malta kanēļa
  • 150 g cukura

Pīrādziņu pildījumam:

  • 300 g žāvētas gaļas
  • 1 sīpols
  • malti melnie pipari

Pagatavošana

Gatavo mīklu:

  1. Raugu sajauc ar 2 tējkarotēm cukura, 100 g miltu un 100 g kefīra vai silta ūdens. Ja plānots cept tikai saldās maizītes, cukuru liek par 50 g vairāk. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt. Ja mīklu vēlas irdenāku, miltus var izsijāt caur sietu – milti bagātinās ar skābekli.
  1. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, to pievieno ūdenī, kefīrā vai paniņās izkausētam sviestam, kam pievienots sāls, cukurs un iemaisīti milti. Visu mīca bļodā vai uz ietaukota un ar miltiem apkaisīta galda, līdz mīkla kļuvusi par viendabīgu masu un vairs nelīp pie rokām.
  2. Pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no apmēram 40 min. līdz 1stundai.

Magoņu vai kanēļa maizītes:

  1. Magones sajauc ar cukuru un kausētu sviestu. Iepriekš sagatavoto mīklu izrullē un to pārsmērē ar magoņu maisījumu. Mīklu no vienas malas sarullē rullītī. Tad to sagriež 3-4 cm platās ripiņās. Ripiņas saveļ apaļīgās maizītēs vai arī liek uz plāts un ar pirkstiem no vidus veido „rozītes”.
  2. Tāpat veido maizītes ar kanēļa pildījumu.

Pīrādziņi:

  1. Smalki sagriež sīpolus, žāvētu gaļu un pievieno melnos piparus. Lai pīrādziņu pildījums būtu sulīgāks, to var iepriekš viegli apcept uz pannas un atdzesēt. Pīrādziņus var izspiest ar nelielu glāzīti – izspiež aplīti, kura vidū uzliek pildījumu, un aizloka un aizspiež maliņas, veidojot mēnestiņa formu.

Maizīšu un pīrādziņu cepšana:

  1. Maizītes un pīrādziņus liek uz ietaukotas plāts uzraudzē, pārsmērē ar mazliet sakultu olu, plāti ievieto krāsnī, kas uzkarsēta līdz 180-200ºC, un cep, līdz maizītes gatavas.

 

Der zināt

Gatavojot mīklu, šķidrumu lej miltos un nevis otrādi! Mīcot mīklu, sāli neber uz rauga. Lai mīkla neliptu pie rokām, tās iesmērē ar eļļu. Plātsmaizes mīklu gatavojot, ņem vairāk šķidruma un mazāk miltu nekā bulciņām un pīrāgiem. Elektriskajām krāsnīm neiesaka izmantot karstā gaisa ventilatora-konvekcijas režīmu, jo tas maizītes apkaltē.

Komentāri: