Rauga mīkla un speķa pīrāgi

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
personām

Palasot vecās latviešu pavārgrāmatas, var atrast vairākas receptes rauga mīklas pagatavošanai. Atliek izvēlēties sev vienu tuvāko un pie tās pieturēties, gatavojot gan sāļos, gan saldos rauga mīkla izstrādājumus – pīrāgus, smalkmaizītes un ko tik vēl. Vasaras periodā vismaz vienu reizi es izceptu īstos speķa pīrāgus, lielākoties uz vasaras Saulgriežu laiku. Mūsdienās, kad laika nevienam nav, bet reizēm gatavot gribas, var iegādāties sausos rauga mīklas maisījumus, kur jāpievieno tikai eļļa un ūdens. Mazliet paraudzē, un sāc cept.

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 1 kg augstākā labuma kviešu miltu
  • 150 ml kefīra
  • 400 ml ūdens (viegli silts)
  • 50 g rauga (jeb ½ paciņas)
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 75 g cukura
  • 75 g sviesta

PILDĪJUMAM

  • 250–300 g žāvētas gaļas ar speķīti (vai cita gaļa pēc izvēles)
  • 1 vidējs sīpols
  • sāls, pipari

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo mīklu. Raugu atsevišķā trauciņā sajauc kopā ar 100 g miltu un 100 ml ūdens (vai kefīru). Samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Atstāj siltā vietā, lai mīklas pamats rūgst.
  2. Atlikušo ūdeni un kefīru samaisa, pievieno šķipsniņu sāls un cukuru. Šajā masā izkausē sviestu. Beigās pievieno atlikušos miltus.
  3. Kad rūgstošās mīklas pamats ir dubultojies apjomā, tam pievieno otro pagatavo masu.
  4. Visu rūpīgi samīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Ja nepieciešams, mīcot pievieno mazliet miltus.
  5. Mīklu liek bļodā un pārklāj ar tīru dvieli. Liek siltā vietā un atstāj rūgšanai no 40 minūtēm līdz 1 stundai.
  6. Kamēr mīkla rūgst, sagatavo pīrāgu pildījumu. Gaļu sagriež mazos gabaliņos, sīpolu sasmalcina un samaisa kopā ar gaļu. Pēc garšas pievieno mazliet sāls un melnos piparus.
  7. Kad mīkla gatava, to mazliet pamīca un sāk veidot pīrādziņus. Ņem pa mazam gabaliņam mīklas, izrullē to vai saplacina ar rokām, liek iekšā pildījumu un veido “mēnestiņu”.
  8. Pirms cepšanas pārsmērē ar sakultu olu.
  9. Cep 200°C grādos uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tie ir zeltaini brūni.

Komentāri: