Ratatouille

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Es dievinu cepeškrāsni un nesaprotu tos cilvēkus, kas spēj bez tās iztikt. Kāpēc? Galvenokārt tāpēc, ka cepeškrāsns taupa laiku. Ir tik daudz dažādu ēdienu, ko var vienkārši sagatavot – izkārto uz cepešplāts vai cepamajā traukā un uz laiku aizmirsti. Ēdiens gatavojas pats. Otrs iemesls ir veselība. Cepeškrāsnī ēdienam jāpievieno daudz mazāk taukvielu, tas gatavojas pats savā sulā un ir aromātisks un sulīgs. Ja vēl mājās ir cepeškrāsns ar tvaika funkciju – super. Tvaiks ikvienu ēdienu padara sulīgāku un garšām ļauj saplūst vienmērīgāk. Ja jums vēl nav cepeškrāsns, ceru, ka pēc šīs receptes jūs noteikti gribēsiet pie tādas tikt.

Sastāvdaļas

  • 1 saldais kartupelis
  • 1 cukīni (var izmanto gan zaļu, gan dzeltenu)
  • 1 baklažāns
  • 3–4 tomāti
  • 1 mazs ķirbis
  • 200–400 ml tomātu biezeņa vai konservētu sasmalcinātu tomātu savā sulā
  • 5 bazilika lapiņas + dekoram
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2 tējkarotes balzametiķa
  • 2 tējkarotes brūnā cukura
  • ½ tējkarotes sāls
  • ½ tējkarotes maltu piparu

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai augšas un apakšas režīmā. Karstumizturīgu trauku iesmērē ar olīveļļu, un ielej tajā tomātu biezeni tik daudz, lai tas būtu 2–5 cm kārtā. Sajauc tomātu biezeni ar sasmalcinātiem ķiplokiem, sāli, brūno cukuru, pipariem, balzametiķi un baziliku.
  2. Sagriež visus dārzeņus, ne biezākus par 5 mm, un kārto vienādā secībā, piemēram, ķirbis, tomāts, baklažāns, saldais kartupelis, cukīni. Aizpilda cepamo trauku ar visiem dārzeņiem, liekot tos nedaudz slīpi, lai tie vismaz līdz pusei būtu iemērkti tomātu mērcē. Izmantojot otiņu, apslauka ārā palikušos dārzeņus ar olīveļļu un pa virsu uzkaisa mazliet sāls un piparu.
  3. Liek cepties cepeškrāsnī pa vidu ~ 40–60 minūtes, līdz dārzeņi ir izcepušies mīksti.