Rabarberu tarte

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Steidziet šo kārumu gatavot, kamēr rabarberi vēl ir pieejami! Kaut gan tas, ka rabarberus var ēst tikai līdz Jāņiem ir mīts. Patiesībā tie ir ēdami visu cauru vasaru, tikai cietie pirmie kāti ir jāizrauj, lai ataugtu jauni un svaigi.

Ja rabarberu vairs nav, gatavojiet šo kārumu no aprikozēm. Būs tikpat gardi.

Padoms:

Šī ir Annas Pannas recepte un Anna vienmēr smilšu mīklu gatavo pati, protams. Ja Jums nav laika, varat izmantot veikalā nopērkamu jau gatavu smilšu mīklu!

Sastāvdaļas

  • 6 vidēja izmēra rabarberi
  • 20 g kukurūzas cietes
  • 50 g cukura
  • 250 g miltu
  • 125 g sviesta (auksta, no ledusskapja)
  • 2 lieli olas dzeltenumi
  • 2 ēdamkarotes pūdercukura
  • šķipsniņa sāls
  • 1–2 ēdamkarotes auksta ūdens

Itāļu bezē:

  • 2 olas baltumi
  • 100 g cukura
  • 40 ml ūdens

Pagatavošana

  1. Lielā bļodā vai virtuves kombaina krūzē liek sviestu kopā ar miltiem. Ja izmanto kombainu, tad smalcina, līdz izveidojusies smiltīm līdzīga konsistence. Ja virtuves kombaina nav, tad dara to ar rokām – sviestu un miltus saberž kopā. Jācenšas darīt to ātri, jo sviests nedrīkst kļūt mīksts un sasilt.
  2. Kad iegūta pareizā konsistence, pievieno cukuru un olas. Blendē vai ar rokām mīca kopā, līdz izveidojusies viendabīga konsistence un mīkla sāk lipt kopā. Ja tomēr tā negrib turēties kopā, pievieno ēdamkaroti auksta ūdens un mēģina vēlreiz. Ar ūdeni neaizraujamies.
  3. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek nostāvēties vismaz 2 stundas ledusskapī. Kad mīkla nostāvējusies, izrullē to un klāj 20 cm/dm tartes formā vai garenā formā. Tartes pamatni nedaudz sadursta ar dakšiņu. Liek atkal ledusskapī uz 15 minūtēm.
  4. Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 °C temperatūrai. Cep tarti 15–20 minūtes, līdz maliņas kļuvušas zeltaini brūnas. Pēc cepšanas atdzesē.
  5. Tikmēr pagatavo krēmu. Rabarberus nomizo un liek katliņā. Apber ar cukuru un vāra, līdz tie kļuvuši mīksti. Pievieno un iemaisa kukurūzas cieti. Vāra vēl 3 minūtes. Pēc tam visu sablenderē, un krēmu klāj iekšā izceptajā smilšu pamatnē.
  6. Pagatavo itāļu bezē. Nelielā katliņā lej ūdeni un ieber cukuru. Liek vārīties uz vidēji lielas uguns. Vāra līdz brīdim, kad cukurs izkusis un sabiezējis sīrupā (5–7 minūtes). Sāk putot olbaltumu. Kad iegūtas baltas putas, mazā strūkliņā pievieno verdošo sīrupu. Turpina putot vēl 5 minūtes, līdz olbaltums atdzisis.
  7. Olbaltumu liek pa virsu rabarberu krēmam. Ja pieejams gāzes deglis – apdedzina to.

Komentāri:

  • Daina saka:

    Supergardi! Šī jaunatklātā recepte ir labākais mūsu dārza rabarberu pielietojums!

  • Luīze saka:

    Ļoti laba recepte, izdevās ļoti gardi.

  • Anete saka:

    Sveika, izskatās tik garda recepte. Vēlos pamēgināt. Nesapratu tikai par pūdercukuru, kur to liek klāt. Aprakstā minēts tikai cukurs. Cik daudz mīklai jāliek klāt cukurs?

    Paldies jau iepriekš!

  • Cta Anete saka:

    Atradu senu žurnālu, sāku gatavot un, kā izrādās, kopīga Anešu problēma, apjuku, kur ir cukurs, kur pūdercukurs 🙂 Izmantoju pazīšanos ar autori un saņēmu atbildi 🙂 Pūdercukurs mīklā, cukurs pie rabarberiem! 🙂 Varbūt kādām, pēc 10 gadiem, šis noederēs 🙂