Pommes d’amour jeb āboli karamelē

Viegla
līdz 30 min
5 personām

Šis nudien nav ikdienas ēdiens, toties svētkos un tematiskās ballītes iederēsies pat ļoti! Redzot vai dzirdot vārdu salikumu pommes d’amour (tulkojumā – mīlas āboli), es uzreiz iedomājos karuseļus, atrakciju parku vai gadatirgu. Tieši tur, Francijā, šos ābolus visvairāk var redzēt, nopirkt un nogaršot. Saldi kraukšķīgi lūstoša karamele apkārt un svaigs, kraukšķīgs ābols iekšpusē.

Darbs ar karameli patiesībā nav grūts, bet jāpieņem fakts, ka ar pirmo reizi var nesanākt. Tā kā šoreiz karamelei jāliek klāt krāsviela (jo īstie pommes d’amour ir koši sarkani), tad tas arī ietekmē karameles gatavošanu.

Iesaku vispirms rūpīgi sagatavoties, jo 1) ar karameli jāstrādā veikli, tādēļ visam jābūt pa rokai, un 2) karamelei sacietē veikli, bet mums vajag, lai sacietējot tā nezaudē formu un izskatās labi.

Sastāvdaļas

  • 5 vidēji lieli āboli karamelizēšanai
  • 200 g smalkā baltā cukura
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • ½ ēdamkarotes sarkanās krāsvielas, vislabāk želejveida

Pagatavošana

  1. Sagatavo ābolus. Nomazgā, noslauka pilnīgi sausus. Sasprauž kociņus.
  2. Pagatavo karameli. Katlā ber cukuru un pievieno ūdeni, kā arī krāsvielu. Liek uz uguns. Sagatavo mazu glāzīti ar aukstu ūdeni un noliek blakus katliņam.
  3. Kad karamele sāk karsēties, to nemaisa! Kad tā sāk burbuļot un viss cukurs izkusis, tad viegli apmaisa ar karoti. No karotes ietecina pilīti karameles aukstajā ūdenī. Ja karamele uzreiz sacietē, tad tā ir gatava.
  4. Veikli ņem ābolu, turot to aiz kociņa, iemērc karamele tā, lai tā pilnībā pārklāj ābolu (katliņu mazliet sagāž). Ābolu pagriež vairākas reizes tā, lai karamele pārklājas vairākās kārtās, un veikli liek žūt. Tā pēc kārtas visus ābolus.*
  5. Žūstot āboliem cukurs tecēs uz leju. Veidosies smukas cukura lāstekas, tās pēc tam var nolauzt, bet var saglabāt kā dekoru.
  6. No pāri palikušās karameles, ja paspēj, var pagatavot visklasiskākos “cukurgailīšus”.

*Vislabāk ir, ja tikko karamelizētus ābolus var pakarināt tā, lai apkārt esošā karamele sacietē. Kātiņiem var piestiprināt smalku stieplīti un sagatavot vietu, kur tos var pakarināt tā, lai apakšā var palikt cepamo papīru, kur liekajai karamelei notecēt. Ābolus var likt žāvēt arī vienkārši uz cepamā papīra, vienīgi tad apakšā veidosies biezāka cukura kārta.

Komentāri: