Latviešiem ir daudz ticējumu, kas māca – maize jāmīca dusmojoties, tad tā labi rūgs. Dusmoties uz pavēli gan ir grūti, īpaši jau tad, ja visa ģimene kopā gatavo ēst, bet no sirds mīcīt mīklu gan var. Un bērniem šī nodarbe ļoti patīk, jo ir iespēja ar rokām mīcīt mīklu. Parasti jau ar rokām pa ēdienu ņemties vecāki neļauj.
Kā pagatavot ķirbju biezeni
Ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā cep, līdz tas gatavs. Laiks atkarīgs no ķirbja izmēriem, un tas ir no 20 līdz 40 minūtēm.
Ja ķirbim ir plāna miza, tad to var nekasīt ārā no mizas un blendēt visu, bet, ja miza nepatīk, tad izņem ķirbja mīkstumu un sablendē. Nekādas garšvielas, sāli, neko citu klāt neliek. Biezeni līdz 5 dienām var uzglabāt ledusskapī un var arī sasaldēt. Pēc tam izmanto maizes, kēksiņu, cepumu un kūku cepšanai, arī zupās, bērnu biezenīšos, sautējumos.
Puskrūzītē silta ūdens izšķīdina raugu, pievienojot 1 tējkaroti cukura. Miltus ber bļodā, izveido iedobīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu.
Uz 10 minūtēm atstāj, lai raugs aktivizējas.
Ķirbju biezenim pievieno medu un izmaisa.
Tad miltiem pievieno ķirbju biezeni, atlikušo silto ūdeni, sāli, eļļu un ķirbju sēklas.
Uzrota piedurknes un ķeras klāt mīcīšanai.
Kad mīkla samīcīta, ar rokām to noapaļo, pārsedz bļodu ar dvielīti un atstāj siltā vietā, lai rūgst.
Pēc divām stundām ar eļļu samitrina rokas, ņem mīklu un veido kukulīšus. Tos sakārto uz pannas un atstāj vēl uz pusstundu, lai rūgst. Cep cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā 40 minūtes.
Komentāri: