Ikviena zupa vai dārzeņu sautējums, pasniegts kopā ar šīm maizes standziņām, garšos kā restorānā. Maigā rauga mīkla ir papildināta ar ķiploku un zaļumu sviestu un rīvētu cieto sieru, tādējādi padarot tās ļoti aromātiskas un sātīgas.
Standziņas veidojot, mīkla tiek savirpināta spirālē un virspuse rotāta ar sēkliņām vai sāls graudiem. To izvēle ir katra paša ziņā. Rozmarīns, kaltēts baziliks un dažnedažādas sēkliņas katru reizi garšos citādāk, bet vienmēr – labi.
Ziedkāpostu, ķirbju un balto pupiņu zupa:
Gatavo maizes standziņas: nelielā bļodiņā ieber raugu, pievieno cukuru un nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un atstāj uz ~ 10 minūtēm, lai raugs “atdzīvojas”.
Miltus iesijā bļodā.
Pievieno 1 tējkaroti sāls, vidū izveido bedrīti, kurā ielej rauga maisījumu.
Pievieno 3 ēdamkarotes izkausēta sviesta.
Pielej divas glāzes silta ūdens.
Samīca viendabīgu mīklu. Mīca tik ilgi, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Ja mīkla ir nedaudz ķepīga, pieber vēl miltus.
Mīklu liek bļodā, pārsedz ar tīru dvielīti un raudzē ~ 1,5 stundas. Raudzēšanas laikā vienu reizi mīklu sacilā.
Sieru sarīvē uz smalkās rīves vai izmanto jau sarīvētu. Ķiploka daiviņas notīra, izspiež caur ķiploku spiedi un samaisa ar timiāna lapiņām. Atlikušo sviestu izkausē un samaisa ar ķiplokiem, pieber šķipsniņu sāls.
Uzrūgušo mīklu liek uz miltiem nokaisītas virsmas un plāni izrullē ~ 1 cm biezumā.
Uz vienas mīklas puses uzsmērē sviesta un garšaugu maisījumu un uzkaisa sieru.
Pārklāj ar otru mīklas pusi un vēlreiz izrullē.
Mīklu sagriež ~ 12 cm garumā un ~ 2 cm platumā. Katru mīklas stienīti pāris reižu iegriež ar rokām kā spirāli.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pannā klāj ieklāj cepamo papīru vai pannu ietauko, izkaisa ar miltiem un uz pannas liek mīklas stienīšus. Pārsmērē ar izkausētu sviestu, pārkaisa ar sēkliņām un liek cepties. Cep ~ 20 mi nūtes, līdz standziņas ir kļuvušas zeltainas.
Gatavo zupu: ķirbi notīra un sagriež nelielos gabaliņos.
Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sagriež.
Ziedkāpostu noskalo un sadala pa ziedkopām. Ja ziedkopas ir lielas, tās sadala sīkāk.
Kartupeli nomizo un sagriež mazos gabaliņos.
Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un ~ 2 mi nūtes apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši zeltaini, pievieno ķiplokus, ķirbju, ziedkāpostu un kartupeļu gabaliņus, timiāna zariņus un pacep pāris minūtes, līdz dārzeņi ir nedaudz apcepti. Pārliek katliņā.
Pievieno buljonu tik daudz, lai tas nosegtu dārzeņus, un liek vārīties. Vāra, līdz kartupeļi un ziedkāposti ir mīksti.
Pievieno tekošā ūdenī noskalotas pupiņas, samaisa, pagaršo, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Zupu lej šķīvjos un pasniedz, pārkaisītu ar zaļumiem. Maizes standziņas pasniedz pie zupas.
Komentāri: